EVAZIUNE ȘI SPĂLARE DE BANI Poliţiştii efectuează miercuri 23 de percheziţii domiciliare în Capitală şi în judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa şi Maramureş, fiind vizate mai multe persoane şi firme într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor, în care prejudiciul este estimat la 5 milioane de lei.
În această dimineaţă, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti și ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române efectuează 23 de percheziţii în municipiul Bucureşti şi în 4 judeţe, la persoane şi firme bănuite de evaziune fiscală şi spălarea banilor, prin care s-ar fi cauzat un prejudiciu de aproape 5.000.000 de lei.
La data de 7 decembrie a.c., poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti și ai Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române efectuează 23 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa şi Maramureş.
Activitățile se desfășoară într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în care mai multe persoane şi societăţi comerciale sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor.
Din cercetări reiese că, în perioada 2012 – 2013, persoanele vizate ar fi creat şi implementat un mecanism de fraudare a bugetului de stat prin intermediul a două societăţi comerciale, având la bază înregistrarea în documentele de evidenţă contabilă a societăţilor beneficiare şi declararea fiscală în numele acestora a unor achiziţii fictive de valoare crescută de la mai multe societăţi comerciale.
Prin aceste operaţiuni s-ar fi urmărit atât sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată şi a impozitului pe profit datorat bugetului de stat, cât şi scoaterea nelegală din patrimoniul persoanelor juridice a unor lichidităţi în cuantum semnificativ, sub aparenţa achitării contravalorii bunurilor „achiziţionate” de la societăţile comerciale declarate ca furnizori.
Prejudiciul total adus bugetului consolidat al statului este estimat la 5.000.000 de lei, iar suma totală rezultată din circuitul de spălare a banilor este de aproximativ 9.000.000 de lei.
În cauză s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de 11 persoane, fiind puse în aplicare mai multe mandate de aducere, audierile urmând a se desfăşura la sediul Poliţiei Capitalei.
Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.