”Zis-a şi celui ce-L chemase: Când faci prânz sau cină, nu chema pe prietenii tăi, nici pe fraţii tăi, nici pe rudele tale, nici vecinii bogaţi, ca nu cumva să te cheme şi ei, la rândul lor, pe tine, şi să-ţi fie ca răsplată. Ci, când faci un ospăţ, cheamă pe săraci, pe neputincioşi, pe şchiopi, pe orbi, Şi fericit vei fi că nu pot să-ţi răsplătească. Căci ţi se va răsplăti la învierea drepţilor. Şi auzind acestea, unul dintre cei ce şedeau cu El la masă I-a zis: Fericit este cel ce va prânzi în împărăţia lui Dumnezeu!” (Luca 14, 1/12-15)
Ne aflăm în perioada de pregătire pentru Naşterea Domnului Iisus Hristos şi fiecare creştin caută să se pregătească temeinic pentru venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu. Dumnezeu din dragoste a trimis în lume pe Fiul Său, pentru ca lumea să fie izbăvită din robia păcatului.
Postul este un timp al abstinenţei de la anumite mâncăruri, băuturi şi plăceri. Timpul postului este un semn al libertăţii şi al biruinţei asupra tentaţiilor. Ca să nu posteşti, găseşti nenumărate scuze şi motive. Pentru a posti ai un singur motiv – să devii asemenea îngerilor şi păstorilor de lângă staulul binecuvântat al Betleemului.
În finalul Evangheliei de astăzi găsim mărturie despre care va fi răsplata celor ce se angajează în ţinerea postului. „Fericit este cel ce se va ospăta întru împărăţia lui Dumnezeu.” Sfântul Simeon Noul Teolog aşa ne învaţă: „Postul este doctorul sufletelor noastre. Îl face pe fiecare să ia aminte la sine însuşi şi-l învaţă să-şi amintească de toate lipsurile vieţii sale”. (Pr. Dumitru Păduraru)