“Luminătorul trupului este ochiul tău. Când ochiul tău este curat, atunci tot trupul tău e luminat; dar când ochiul tău e rău, atunci şi trupul tău e întunecat. Ia seama deci ca lumina din tine să nu fie întuneric. Aşadar, dacă tot trupul tău e luminat, neavând nici o parte întunecată, luminat va fi în întregime, ca şi când te luminează făclia cu strălucirea ei. Şi pe când Iisus vorbea, un fariseu Îl ruga să prânzească la el; şi, intrând, a şezut la masă. Iar fariseul s-a mirat văzând că El nu S-a spălat înainte de masă. Şi Domnul a zis către el: Acum, voi fariseilor, curăţiţi partea din afară a paharului şi a blidului, dar lăuntrul vostru este plin de răpire şi de viclenie. Nebunilor! Oare, cel ce a făcut partea din afară n-a făcut şi partea dinăuntru? Daţi mai întâi milostenie cele ce sunt înlăuntrul vostru şi, iată, toate vă vor fi curate.”(Luca 11, 34-41)
Domnul Iisus Hristos ne atrage atenţia asupra unui lucru important pentru viaţa noastră duhovnicească: „Ia seama ca lumina din tine să nu fie întuneric“.
Din punct de vedere duhovnicesc, noi ştim că lumina şi luminarea noastră vin de la Domnul Hristos, Cel care este Lumina lumii. Soarele ne încălzeşte trupul, Mântuitorul ne încălzeşte sufletul. Cine urmează pe Dumnezeu se împărtăşeşte din lumina şi din binecuvântarea divină.
În faţa Mântuitorului a venit un fariseu şi L-a rugat să prânzească în casa sa. Fariseul s-a mirat văzând că Domnul Hristos nu şi-a spălat mâinile. Neavând păcat, Domnul Hristos era chiar Lumina care luminează şi care curăţă orice urmă de întinăciune.
El a avut cuvinte de mustrare la adresa fariseilor şi mai ales asupra excesivei preocupări de a se îngriji doar de lucrurile exterioare. Să ne privim în oglindă şi să ne întrebăm: ochii noştri mai reflectă curăţia trupului şi a sufletului? Binele ne luminează chipul, răul ni-l schimonoseşte! (Pr. Dumitru Păduraru)