În Maramureș puțin peste 4.050 de absolvenți de clasa a VIII-a au dat astăzi piept cu prima probă a examenului de Capacitate. Testarea a fost organizată în 114 centre și a început la ora 09.00. Elevii au avut la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele.
În prima parte copiii au avut de analizat poezia „Salcâmii” de A.E. Baconsky. Elevilor li se cerea să demonstreze că această creație aparține genului liric, să explice semnificația versurilor, rolul cratimei, măsura versurilor și altele. Mai apoi aceștia au trebuit să redacteze o compunere despre o zonă turistică în care s-a petrecut o întâmplare reală sau imaginară.
Subiectele par să-i fi împărțit pe absolvenți în două categorii: unii cărora genul liric le vine ca o mănușă și alții care s-au dovedit a nu fi mari amatori de poezie. ‘’Eu zic că subiectele nu au fost grele deloc. E drept că trebuia să fii învățat câte ceva până acum, dacă ai vrut să știi și să iei notă cât de cât. Mie personal nu mi s-a părut greu, dar am avut colegi care mi-au spus că s-au descurcat greu mai ales la analiză‘’- a spus Amalia la ieșirea din sala de examen. ‘’Mie au fost o parte dintre cerințe care mi s-au părut dificile. E adevărat că la compunere te puteai descurca ușor, numai că la poezie lucrurile au fost un pic mai încurcate și mi-a fost greu. Nu știu ce notă să zic că o să i-au, dar sper să fie măcar șapte ‘’- spune Paul și el absolvent de clasa a VIII-a, proaspăt ieșit din sala de examen.
La rândul lor cadrele didactice apreciază că subiectele au fost accesibile.
‘’Genul liric nu este neapărat unul dificil, dar este unul la care copiii se descurcă în general pentru că nu este un gen care să impună limite, ci unul care le dă voie copiilor să își manifeste cunoștințele și creativitatea. În plus și partea de compunere a fost una largă, care nu ar fi trebuit să ridice nici un fel de probleme. Este însă de la sine de înțeles că o notă ridicată nu poate veni decât dacă elevul stăpânește bine anumite noțiuni’’ – a spus Valentina, profesor de Limba Română la una dintre unitățile de învățământ din municipiu.
Pentru prima dată în procesul de evaluare, lucrările elevilor maramureșeni vor fi corectate în centre din alte judeţe.
Examenul de capacitate continuă marți 28 iunie când, elevii aparținând minorităților naționale, care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă, vor susține proba scrisă la Limba și literatura maternă.
Ultima probă din cadrul acestui examen, cea la Matematică, va avea loc miercuri, afișarea rezultatelor urmând a se va face pe data de 1 iulie, până la ora 16.00.