EVALUARE Activităţile desfăşurate de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Maramureş sunt parte integrantă e eforturilor depuse de Poliţia Română pentru asigurarea securităţii cetăţenilor prin prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional.
Planificarea judicioasă a activităţilor desfăşurate, fundamentată pe baza unor concepţii strategice şi a unor obiective instituţionale bine definite şi cooperarea cu celelalte instituţii pe care le considerăm parteneri tradiţionali, au condus la diminuarea criminalităţii în judeţul Maramureş pentru al treilea an consecutiv.
În semestrul I 2017, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş şi-a canalizat resursele, eforturile şi acţiunile în direcţia realizării următoarelor obiective majore:
- Creşterea nivelului de securitate pentru cetăţenii judeţului Maramureş
- Prevenirea şi combaterea corupţiei, a evaziunii fiscale, contrabandei şi a altor forme ale criminalităţii economico-financiare
- Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale.
- Consolidarea capacităţii instituţionale a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş.
Gestionarea resurselor umane şi logistice
La 1 iulie 2017, gradul de ocupare a funcţiilor prevăzute era de 90,9 %, după ce, în primele şase luni ale acestui an unitatea a încetat raporturile de serviciu cu încă 22 de poliţişti care s-au alăturat celor 109 poliţişti plecaţi în cursul anului 2016.
Au plecat poliţişti cu experienţă, buni profesionişti dar este o problemă cu care se confruntă întreaga Poliţie Română şi sperăm ca Inspectoratul General al Poliţiei Române să găsească cele mai bune soluţii pentru remedierea deficitului de personal cu care ne confruntăm în prezent. Acest fapt nu şi-a pus deocamdată amprenta asupra evoluţiei infracţionalităţii, deoarece cei care am rămas depunem eforturi susţinute pentru a ţine sub control fenomenul infracţional şi pentru ca cetăţenii acestui judeţ să se simtă în siguranţă.
Ne bazăm pentru asta şi pe cei 32 de poliţişti nou încadraţi în acest an din sursă externă, pe cei doi poliţişti reîncadraţi şi pe absolvenţii unităţilor de învăţământ care ni se vor alătura în perioada imediat următoare.
Pentru îndeplinirea misiunilor specifice, unitatea are la dispoziţie 229 de autospeciale, reprezentând 44,29 % din necesar
Deservirea comunităţii şi prevenirea criminalităţii
Poliţia este prima instituţie ce intră în contact cu cetăţeanul şi este instituţia cea mai solicitată la producerea unui eveniment în spaţiul public. Scăderea infracţionalităţii se reflectă şi prin scăderea numărului de apeluri de urgenţă care au necesitat intervenţia poliţiei: în primul semestru al acestui an poliţiştii maramureşeni au avut 7212 intervenții la evenimente sesizate prin SNUAU 112 (cu 7% mai puţine decât în aceeaşi perioadă 2016). În aproape 70% din cazuri timpul de intervenţie al echipajelor de ordine publică a fost de sub 10 minute.
Dacă facem o medie zilnică rezultă că poliţiştii au 40 de intervenţii în fiecare zi, doar la solicitările prin numărul unic de urgenţă 112.
Astfel că acordăm o deosebită atenţie activităţilor de prevenire a criminalităţii care sunt orientate pornind atât de la priorităţile în domeniu stabilite de Poliţia Română cât şi de la problematica specifică judeţului. În anul 2017 priorităţile în domeniul prevenirii sunt: prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor şi prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului.
În scopul prevenirii infracţiunilor de furt poliţiştii de prevenire şi cei de proximitate au avut 9 activităţi de distribuire de materiale preventive în spaţii publice şi întâlniri cu grupuri ţintă.
Poliţiştii maramureşeni au desfăşurat, în parteneriat cu Asociaţia „Necuvinte” din Bucureşti, activităţi în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a violenţei în familie „ARIPI FRÂNTE” , aflată în derulare.
O prioritate în domeniul prevenirii o reprezintă siguranţa în şcoli, în acest domeniu fiind iniţiate şi desfăşurate activităţi preventive în cadrul unor parteneriate educaţionale cu unităţile de învăţământ preuniversitar. Statistic, în semestrul al II-lea al anului şcolar 2016/2017, au fost sesizate cu 59% mai puţine fapte penale (de la 32 fapte în 2016 la 19 în 2017) în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar, faţă de anul precedent.
Evoluţia fenomenului infracţional
Unul dintre obiectivele generale ale acestei unităţi de poliţie este creşterea gradului de siguranţă pentru cetăţeni, iar reducerea infracţionalităţii sesizate confirmă eforturile depuse în perioada supusă evaluării.
În primul semestru al acestui an au fost sesizate cu 11% mai puţine infracţiuni faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, criminalitatea sesizată aflându-se în scădere pentru al treilea an consecutiv. Este îmbucurător mai ales faptul că infracţiunile de natură judiciară au scăzut cu aproape 12% .
Din perspectiva repartiţiei pe medii de producere, în mediul urban criminalitatea a scăzut cu 9%, în mediul rural au fost sesizate cu 16% mai puţine infracţiuni (acest indicator fiind în scădere pentru al patrulea an consecutiv), iar infracţiunile comise în străinătate au scăzut cu 3%.
Preocuparea polițiștilor pentru constatarea și combaterea fenomenului infracțional a condus la creşterea ponderii infracţiunilor sesizate din oficiu din totalul infracţiunilor sesizate, de la 27,5% în semestrul I 2016, la 31,5% în acest an.
A crescut numărul persoanelor arestate preventiv (de la 74 la 78) şi numărul persoanelor cercetate sub control judiciar (de la 45 la 49), ceea ce denotă o implicare efectivă și susținută în administrarea probatoriului în vederea bunei derulări a procesului penal, pentru documentarea activității infracționale și tragerea la răspundere penală a persoanelor care comit infracțiuni.
Criminalitatea gravă, comisă cu violenţă
În ceea ce priveşte infracţiunile comise cu violenţă, în primul semestru al acestui an s-au înregistrat 6 infracțiuni de omor și 2 infracțiuni de tentativă la omor. Profesionalismul şi diligenţele depuse în investigarea şi cercetarea faptelor de omor şi tentative la omor, au avut drept rezultat identificarea tuturor autorilor acestor fapte, dispunerea de măsuri privative de libertate faţă de aceştia şi trimiterea lor în judecată. Într-unul dintre cazuri suspectul este internat la Spitalul de Psihiatrie din Ştei.
Criminalitatea contra patrimoniului
Şi infracţiunile contra patrimoniului se află pe un trend descendent pentru al treilea an consecutiv, în primul semestru al acestui an fiind sesizate cu 7% mai puţine decât în anul 2016. Dintre acestea, furturile, care reprezintă 62% din totalul infracţiunilor de acest gen, s-au redus cu 4,8% iar cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în municipiul Sighetu Marmaţiei şi în Borşa.
În acest an cele mai multe furturi sesizate au fost cele din locuinţe şi din societăţi comerciale, dar în scădere faţă de anul trecut.
Se remarcă totuşi o creştere a furturilor din autoturisme şi a furturilor din buzunare/poşete/genţi, pentru informarea populaţiei fiind derulate activităţi preventive în acest domeniu.
Documentarea activităţii infracţionale pe acest domeniu şi tragerea la răspundere a persoanelor care comit astfel de infracţiuni constituie o preocupare permanentă a poliţiştilor de investigaţii criminale. De notorietate a fost reuşita poliţiştilor B.I.C. Baia Mare de destructurare a unui grup infracţional specializat în săvârşirea de furturi din locuinţe. În urma probatoriului administrat s-a reuşit probarea vinovăţiei celor trei membri ai grupului într-un număr de 12 furturi din locuinţe, fapte comise pe raza municipiului Baia Mare dar şi a judeţelor Iaşi, Braşov şi Bihor. Toţi membrii grupului au fost arestaţi preventiv, fiind trimişi în judecată.
În primul semestru au fost de asemenea înregistrate mai puţine înşelăciuni şi cu 40,8% mai puţine tâlhării decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Sprijinului acordat structurilor operative de către cele 8 cupluri chinologice care încadrează Grupa canină a I.P.J. Maramureş, a dus la identificarea autorilor mai multor infracţiuni de furt şi tâlhărie, la recuperarea unor bunuri sustrase de infractori, la succesul unor acţiuni de identificare şi reţinere a urmăriţilor naţional şi internaţional şi la depistarea a aproape 18.000 de pachete ţigarete ascunse de contrabandişti.
Criminalitatea economico-financiară
Activităţile polițiștilor specializaţi în investigarea criminalității economice în domeniul evaziunii fiscale au avut ca rezultat, în semestrul I 2017, creșterea cu peste 20% a valorii totale a prejudiciului recuperat în dosarele penale instrumentate iar pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu tutun şi produse din tutun, levante sunt cele peste 100.000 pachete cu ţigări indisponibilizate în primele şase luni. În cadrul dosarelor penale instrumentate au fost indisponibilizate 10 mijloace de transport auto folosite la săvârşirea de infracţiuni, în valoare totală de aproximativ 90.000 lei.
În domeniul criminalităţii economice se constată un trend pozitiv pe linia soluţionării dosarelor penale. Astfel se poate observa o scădere a numărului de dosare penale înregistrate şi o creştere a dosarelor penale soluţionate, fapt care a dus la scăderea numărului de dosare mai vechi de 1 an de la înregistrare cu 38%.
Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în domeniul silvic
În semestrul I 2017, structurile specializate ale IPJ Maramureş au acţionat în domeniul silvic în baza a 58 de planuri de acţiune, în cadrul cărora au efectuat peste 500 de controale, din care 73% pe linia legalităţii transporturilor de material lemnos.
Au fost constituite 173 dosare penale privind infracţiuni silvice şi asociate, urmare a sesizării din oficiu a poliţiştilor sau a sesizării acestora prin plângeri sau denunţuri şi au fost soluţionate 181 dosare penale.
De asemenea, a fost confiscată cantitatea de 1005 mc material lemnos şi au fost aplicate până la sfârşitul lunii iunie 171 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare de 538.000 lei.
Siguranţa traficului rutier
La nivelul judeţului Maramureş, siguranţa rutieră reprezintă o prioritate a poliţiei, atât timp cât în fiecare an zeci de persoane îşi pierd viaţa sau sunt grav rănite în accidente rutiere. Aceste aspecte afectează, în mod direct sau indirect, fiecare cetăţean, constituind o problemă de ordine şi siguranţă publică.
Acţiunile desfăşurate de poliţiştii maramureşeni vizează asigurarea unui climat de disciplină şi siguranţă rutieră pe drumurile publice din judeţ. În urma acţiunilor desfăşurate au fost constatate în primele şase luni 470 de fapte penale şi au fost aplicate aproximativ 22 700 de sancţiuni contravenţionale (la O.U.G. nr. 195/2002 și la alte acte normative). Au fost ridicate în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 1553 permise de conducere şi au fost retrase 586 certificate de înmatriculare.
Analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor de circulaţie soldate cu victime produse în primul semestru al acestui an arată faptul că, în comparaţie cu perioada similară a anul anterior, numărul evenimentelor rutiere a scăzut cu 6,83% (-17 accidente) şi au avut ca urmări: 18 morți, 61 de răniți grav și 234 de răniți ușor.
Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave au fost: viteza neadaptată la condiţiile de drum, încălcarea normelor rutiere de către pietoni şi neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor.
Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase.
În această perioadă, poliţiştii serviciului au iniţiat, organizat şi participat la acţiuni proprii și acțiuni naționale, în cadrul cărora au fost efectuate controale la deţinătorii de arme şi muniţii, pe linia substanţelor toxice ori periculoase, pe linia materiilor explozive şi au desfăşurat activităţi de documentare cu privire la respectarea prevederilor legale privind vânătoarea.
În urma activităţilor specifice desfăşurate în perioada de referinţă au fost indisponibilizate în vederea confiscării 66 de arme, 280 kg de articole pirotehnice, muniţie şi alte bunuri. De asemenea au fost anulate 47 permise de armă.
Dinamica lucrărilor şi dosarelor penale
În primul semestru al acestui an, activităţile de cercetare penală desfăşurate de structurile I.P.J. Maramureş au vizat instrumentarea a peste 18.000 dosare penale, din care în jur de 5400 înregistrate în perioada de referinţă.
Din totalul dosarelor penale aflate în lucru, în contextul deficitului de personal existent, au fost soluţionate 5000 de dosare penale, iar în 13% dintre acestea au fost formulate propuneri de trimitere în judecată a autorilor, în 66% s-a propus clasarea şi pentru restul s-au propus alte soluţii (renunţare la urmărire penală, declinare, conexare) .
În intervalul analizat au fost scoase din evidenţa dosarelor cu autori neidentificaţi 388 de dosare.
Chiar dacă toate aceste indică faptul că ne aflăm pe o direcţie bună, trebuie să ne continuăm eforturile în toate domeniile, pentru a menţine această direcţie şi pe viitor.
Mulţumim cetăţenilor acestui judeţ care dau dovadă de spirit civic şi sesizează Poliţia ori de câte ori constată comiterea vreunei fapte penale, celor care îşi răpesc din timpul lor pentru a răspunde solicitărilor poliţiştilor şi pentru a ne oferi sprijin în activităţile desfăşurate pentru identificarea, prinderea şi tragerea la răspundere a infractorilor. Fără acest parteneriat cu cetăţenii munca noastră ar fi mult mai dificilă şi mult mai puţin eficientă.
Informații furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș