Sâmbătă, 10 Mai 2014 a avut loc, pentru a 8-a oară, sărbătorirea Zilei Europei la Poarta Maramureşeană din Böhmischer Prater, în Parcul vienez Laaer Wald. Această sărbătorire a fost organizată de către Ambasada României din Austria, împreună cu Cercul Cultural Româno-Austriac & RadioTv-Unirea cu Asociaţia Austro-Română şi cu Primăria sectorului 10 al Vienei.
Sărbătorirea Zilei Europei a fost precedată, în ziua de vineri, 09 Mai 2014, de o conferinţă de presă, organizată de Dl. Ioan Godja. La conferinţa de presă au fost invitaţi în Austria mai mulţi scriitori cunoscuţi din România: Virgil Căpuşan, Sandu Cătinean, Mariana Moga, Mihai Nae, Lăcrămioara Florentina Pop, Puiu Răducan, George Smarandache, Cornel Udrea, poeta Jeni Voinea, sculptorul Ioan Astalus şi Profesorul Dr. Virgiliu Jireghie, de la Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad, împreună cu alte 50 de persoane. Punctul culminant a fost scriitorul Cornel Udrea, cel mai talentat umorist român contemporan care, cu stilul său caracteristic de a povesti bancuri, a ridicat nivelul serii, transformând întâlnirea într-o interesantă şi distractivă şezătoare literară.
Profesorul Universitar Dr. Virgiliu Jireghie a vorbit despre nivelul de pregătire universitară şi perspectivele studenţilor din România de azi. Au fost analizate critic evoluţia învăţământului şi educaţia tineretului din România de după decembrie 1989.
Sărbătorirea Zilei Europei la Poarta Maramureşeană s-a bucurat sâmbătă de o minunată zi însorită de primăvară şi de prezenţa a sute de spectatori români, maghiari, saşi, austrieci şi sârbi, cărora le-au fost adresate, în deschidere, cuvinte de salut de către E.S. Doamna Ambasador Silvia Davidoiu, Dl. Ioan Godja şi Dl. Lukas Vosicky.
Prezentatoarea Simona Tudor şi umoristul Mihai Nae i-au invitat pe scenă pe artiştii care au impresionat publicul cu talentul lor: Formaţia de jocuri tradiţionale Frata şi Asociaţia Muzicală şi Etnografică „Poarta de sub Feleac” din judeţul Cluj, Grupul de dansuri al Asociaţiei Saşilor din Viena, Asociaţia Culturală Maghiară „Delibab” din Viena, precum şi soliştii Ingrid Merschl (muzică clasică germană), Anna Ruszu (muzică populară maghiară si românească), Mara Mihalca, Alexandru Popescu, Mihai Trif şi Aurel Ghiţă (muzică populară românească). Taraful format din Vasile Pop, Iuliu Ghiti şi Valentin Moldovan i-a acompaniat admirabil pe solişti şi pe dansatori.
Au fost organizate, de asemenea, numeroase standuri cu lucrări de artă (sculptură, pictură, costume populare), expoziţii de carte şi prezentare de artă culinară, foarte apreciate de cei prezenţi la această sărbătoare.
Scriitorii din România şi-au prezantat o parte din volumele publicate şi au discutat cu numeroşii iubitori de literatură prezenţi la Ziua Europei la Poarta Maramureşeană.
Comentariu de Agnes ORBAN