Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a fost prezent în Baia Mare alături de Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale. Gabriel Zetea, preşedinte PSD Maramureş, şi Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, au discutat cu jurnaliştii maramureşeni despre ce înseamnă finanţare europeană pe proiecte majore în comunităţile din România, inclusiv din Maramureş.
Astfel, Eugen Teodorovici a precizat că România trebuie să cheltuiască, în 2014 şi 2015, fonduri europene în valoare totală de 10 miliarde de euro, sumă rămasă din alocările financiare ale exerciţiului financiar 2007-2013.
Gabriel Zetea, preşedinte PSD Maramureş, şi-a exprimat satisfacţia pentru prezenţa în Maramureş a lui Eugen Teodorovici. „Ne bucurăm că am putut discuta cu Eugen Teodorovici despre banii europeni. Maramureşul are multe proiecte demarate din fonduri europene la care sunt probleme. Noi va trebui să continuăm să decontăm, în 2014 şi 2015, cheltuieli pe proiectele de reabilitare a drumurilor din judeţ, a spitalului judeţean,a lucrărilor de realizare a gropii ecologice.
Asta ne obligă o dată în plus să alocăm banii în zonele în care Maramureşul poate să aibă un avantaj competitiv faţă de ce este în zonă. Ne bucură deschiderea arătată de domnul ministru şi vom apela la domnia sa pentru ca proiectele maramureşenilor să fie finalizate” a precizat Gabriel Zetea.
Ministrul Eugen Teodorovici a vorbit despre ce se va întâmpla în următorii ani în domeniul fondurilor europene. „Anul acesta şi 2015 sunt doi ani în care trebuie să cheltuim ce a mai rămas din alocarea pentru actualul cadru financiar, aproximativ 10 miliarde de euro. Anul trecut noi am trimis Comisiei Europene peste 3,5 miliarde de euro, facturi, o sumă extraordinar de mare. Anul acesta este cu o ţintă mai mare decât ce am avut anul trecut”, a precizat Eugen Teodorovici.
Perioada 2009-2011 a fost una de stagnare din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene în România, nivelul actual fiind de 34%. „Ar fi fost mult mai bine dacă banii europeni, principala sursă de finanţare pentru orice stat european astăzi, ar fi intrat în România mai devreme – 2009, 2010, 2011, perioadă în care România a stagnat, din păcate. Ştiţi foarte bine, de la opt şi ceva la sută, aproximativ, în mai 2012, azi e 34%, un nivel de absorbţie foarte ridicat faţă de trecut, departe de ceea ce ar fi trebui să fie şi de ceea ce ne dorim cu toţi să fie în România.
Anul 2014 este şi anul de început al următorului cadru financiar, pentru care România are alocată o sumă de 43 miliarde de euro, sumă care pare foarte mare la prima vedere, dar atunci când discutăm de priorităţi suma este foarte mică. Dacă vom investi în aceleaşi tip de proiecte ca Bulgaria, ca Ungaria sau ca alte state din zonă vom crea concurenţă doar între noi şi nimic altceva”’, a precizat Eugen Teodorovici.