AcasăEvenimentEnergie verde sau dezastru ecoturistic în Maramureșul Istoric? Proteste pe tema celor...

Energie verde sau dezastru ecoturistic în Maramureșul Istoric? Proteste pe tema celor 6 microhidrocentrale care vor fi construite intre Mara și Giulești

spot_img

DISTRIBUIȚI

Căminul Cultural din Sat Şugatag va gazdui de Rusalii o dezbatere publica pe tema celor 6 microhidrocentrale care se vor construi intre localitatile Mara si Giulesti. Se va vorbi despre beneficiile pe care le vor adduce acestea locuitorilor din cele 7 localitati care vor fi afectate, dar si despre distrugerile pe care aceste constructii le provoaca mediului inconjurator.

Lucrările hidroenergetice de pe râurile Mara și Cosău vor afecta localitățile Mara, Desești, Hărnicești, Hoteni, Breb, Sat Șugatag, Mănăstirea, Giulești, Budești, Sârbi și Călinești.Până în prezent s-au emis autorizații și acorduri în vederea obținerii autorizațiilor de construire, fără o consultare reală a comunităților.

WWF România și alte organizații de mediu au contestat aceste acte, au întocmit petiții și au organizat diverse forme de protest. Conform proiectelor, pe râul Mara și afluenți (pârâul Breboaia) se vor construi 6 microhidrocentrale (MHC) în lanț, care, practic, vor capta valea Marei puțin mai jos de Barajul Runcu și o vor transporta prin conducte subterane, cu mici întreruperi, până aproape de Sighet, în localitatea Giulești.

Sătenilor din cele 7 localități pe care le vor traversa lucrările hidrotehnice le va rămâne un debit de servitute de 10-20%, și acela calculat din media debitelor multianuale.

În aceste condiții, dincolo de impactul negativ asupra florei și faunei, oamenii ridică următoarele întrebări, la care așteaptă răspunsuri: Cum vor funcționa instalațiile hidraulice țărănești (mori, pive, vâltori), care reprezintă puncte de atracție turistică în zonă? Ce turiști vor mai dori să viziteze o zonă promovată în toată lumea prin tradiții, aer curat și ape de munte când vor descoperi albii aproape secate si un peisaj dezolant rămas în urma lucrărilor de amenajare? Ce pierderi va suferi an de an economia locală, bazată  îndeosebi pe rețeaua de agroturism?

“Mai are vreo șansă zona Mara-Cosău să fie declarată Prima Destinație de Ecoturism din România în urma acestor distrugeri? (până acum zona era favorită în competiție cu ale atracții turistice naționale). Ce argumente vor mai avea investitorii interesați, autoritățile locale și județene să susțină alte proiecte de finanțare pentru dezvoltarea ecoturistică a zonei?”, au anunţat organizatorii.

Grupul de Inițiativă Locală Mara – Cosău consideră că asemenea proiecte, care riscă să afecteze Maramureșul Istoric pe termen lung, “trebuie să facă obiectul unor serioase dezbateri publice, locale și zonale. Până la parcurgerea acestei etape, solicită primăriilor și consiliilor Locale să retragă certificatele de urbanism și toate avizele eliberate. De asemenea, cere Agenției de Protecție a Mediului Maramureș să anuleze acordurile de mediu și să reia procedurile de autorizare a microhidrocentralelor de pe râurile Mara și Cosău abia în urma evaluării impactului cumulativ al acestora. În paralel cu realizarea studiilor de mediu, Grupul de Inițiativă Locală solicită autorităților județene să se implice în evaluarea impactului economic și cultural al acestor proiecte.

Așezările tradiționale de pe văile Mara şi Cosău sunt promovate în întreaga lume. Prințul Charles al Marii Britanii deține proprietăți în această zonă, la fel alți străini care iubesc Maramureșul. În fiecare an, câteva mii de turiști vin să vadă frumusețile zonei. Înainte de a spune DA sau NU microhidrocentralelor, trebuie să știm care e răspunsul la întrebarea ce câștigăm și ce pierdem la nivel local, regional și național”.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA