Europarlamentarii Victor Negrescu și Emilian Pavel au lansat, sâmbătă, la Bruxelles, Delegația Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului, un demers prin care vor fi promovate, prin evenimente periodice, valorile culturale și oportunitățile economice ale zonei de Vest a României.
Lansarea a avut loc în debutul celei de-a X-a ediții a Festivalului Primăvara Românească la Bruxelles, eveniment la care au fost prezenți ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, deputații social-democrați Ioan Dîrzu, Dorel Căprar și Cătălin Tiuch, vicepreședinții Consiliilor județene din Bistrița Năsăud – Alexandru Pugna și Maramureș – Gabriel Zetea, președintele PSD Bihor – Ioan Mang, primari și viceprimari.
”Este o Delegație prin care vrem să reprezentăm zona de vest a României la Bruxelles, pe lângă Uniunea Europeană, așa cum o fac și alții”, a declarat Victor Negrescu. Europarlamentarul a subliniat că acest proiect este posibil datorită sprijinului venit din partea comunității românești din Belgia. El a explicat că există în total peste 400 de reprezentanțe regionale sau locale din toată Europa la Bruxelles.
”Când am ajuns aici, am observat că celelalte zone din Europa sunt reprezentate la Bruxelles. Există în total peste 400 de reprezentanțe regionale sau locale din toată Europa la Bruxelles, reprezentanțe care joacă acest rol, de a crea un dialog între interesul local și interesul european, pentru că atunci când este vorba de atragerea fondurilor europene, de promovarea interesului național, inclusiv al României, este important să se vadă și ceea ce are de oferit o țară, cu particularitățile și tradițiile sale”, a declarat Victor Negrescu.
Europarlamentarul a menționat că au mai existat demersuri asemănătoare, care au eșuat.
”Acest demers a mai fost încercat și în trecut. Nu spunem că suntem primii. Spre exemplu, în 2009-2010, Agențiile pentru Dezvoltare Regională din toată țara au încercat să deschidă birouri la Bruxelles. Ele nu au supraviețuit mai mult de un an pentru că nu au avut nici resursele umane, poate nici calificarea și nici sprijinul necesar. Noi, prin activitatea noastră de europarlamentari, (…), încercăm să oferim posibilitatea ca o zonă din România să fie vizibilă – o zonă care reprezintă aproape opt milioane de locuitori, o zonă care are particularitățile sale, tradițiile sale — și să întărim mesajul european și imaginea de țară a României”, a declarat Victor Negrescu.
Europarlamentarul a adăugat că prin acest demers urmează ca zona de Nord-Vest a României să fie mai bine cunoscută.
”Înseamnă că noi, practic, deschidem o structură în care invităm pe toți cei interesați din zona de Nord-Vest a României – administrații locale, antreprenori, cetățeni, asociații – să vină alături de acest proiect pentru a construi împreună o serie de activități permanente, în așa fel încât să întărim vizibilitatea locală. (…). Sper ca acest demers să fie bine înțeles și să reușim să atingem obiectivele pe care ni le-am fixat și împreună să facem în așa fel încât zona de Vest a României să fie mai bine cunoscută, și ulterior întreaga țară, și, evident a întări potențialul pe care îl are România, pentru că vorbim și de fonduri și de granturi disponibile de la Bruxelles pe care putem să le accesăm doar lucrând la nivel regional și în cooperare între județele și regiunile din zona de Vest”, a spus europarlamentarul.
Victor Negrescu a menționat că deja există un site dedicat acestui proiect, în limbile engleză și română. El și-a exprimat dorința ca și alte zone din țară să fie reprezentate astfel la Bruxelles, menționând că va susține orice demers similar.