AcasăActualitateSocialEDUCAȚIE - Liceul de Arte din Baia Mare, partener într-un nou proiect...

EDUCAȚIE – Liceul de Arte din Baia Mare, partener într-un nou proiect european

spot_img

DISTRIBUIȚI

Liceul de Arte din Baia Mare reprezintă România ca partener într-un nou Proiect European Erasmus+KA201, finanţat de Uniunea Europeană: “Technology for learning and creativity: weaving European networks through collaborative music creation”. Tema acestuia este crearea de muzică prin colaborare cu ajutorul noilor  tehnologii.

Mai exact, este vorba de utilizarea tehnologiei în procesul de învăţare şi de stimulare a creativităţii, care să conducă la constituirea unor reţele europene prin colaborare în domeniul creaţiei muzicale. Proiectul reuneşte instituţii de învăţământ şi asociaţii culturale din Spania – Collegi public nou d’octubre d’Alcasser, IES Arabista Ribera de Carcaixent, Federación de sociedades musicales de la comunitat valenciana, din Italia – Istituto Comprensivo Tremestieri Messina, Club Amici di Salvatore Quasimodo Messina, din Portugalia- Agrupamento de Escolas de Ponte de Sor, România fiind reprezentată de Liceul de Arte Baia Mare.

Obiectivele acestui parteneriat european, cu o durată de doi ani şcolari – 2015-2017,  vizează dezvoltarea competenţelor de bază şi interdisciplinare ale elevilor implicaţi în proiect, cu vârste între 6 şi 16 ani, prin activități în echipă, crearea în colaborare a compoziţiilor muzicale și realizarea producţiilor video folosind tehnologii de ultimă generaţie. Totodată, se are în vedere consolidarea profesionalismului educatorilor în ceea ce priveşte implementarea de noi abordări pedagogice centrate pe elevi. Nu în ultimul rând, proiectul va contribui la dezvoltarea, transferul și diseminarea practicilor pedagogice inovatoare în educaţia muzicală la nivel european.

Activităţile proiectului includ cursuri de formare pentru a sprijini profesorii în implementarea noilor abordări pedagogice, conceperea unor proiecte artistice bazate pe teme muzicale și literare, muzică și arte plastice, muzică și mişcare, muzică și natură prin utilizarea programului “Soundcool” pe tablete, telefoane smart și Kinect. De asemenea, 28 de elevi vor participa la două activităţi de predare-învăţare în Spania și Italia, pentru derularea unor proiecte de interpretare, proiecţii video şi concerte, crearea în colaborare a unei platforme Web pentru a împărtăşi activităţile proiectului cu ceilalţi parteneri.

La final, va fi realizat un DVD conţinând înregistrarea produselor artistice create de elevi în cadrul proiectului, precum și un ghid metodologic cu sugestii pentru profesorii de muzică.

Prima reuniune transnaţională a avut loc la Valencia (Spania), în decembrie 2015, Liceul de Arte Baia Mare fiind reprezentat de o delegaţie formată din Monica Dragoș, profesor de muzică şi managerul de proiect, profesor Sorina Mihuţ. Participanţii la întâlnire s-au familiarizat cu sistemul Soundcool (concepţia Universităţii Politehnice Valencia) prin intermediul unor activităţi practice, iar la şcoala din Alcasser au asistat la o demonstraţie muzicală, folosind acest sistem, cu tema “Sunete din oraşul meu”, dublată de un scurt metraj de animaţie. Cei zece elevi de 11-12 ani implicaţi în realizarea acestui moment au impresionat prin interesul real faţă de această metodă de stimulare a creativităţii muzicale ce semăna cu un joc pe tabletă.

Următoarea reuniune de proiect va avea loc în luna mai 2016, în Sicilia-Italia, unde fiecare instituţie parteneră va fi reprezentată de un grup de patru elevi si un profesor de muzică.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA