Modalitățile de relaxare moderne sunt din ce în ce mai diversificate, acest lucru datorându-se creșterii ponderii dispozitivelor inteligente în viața noastră. Pe fondul crizei sanitare, sectorul e-sports a crescut în popularitate, la fel cum s-a întâmplat cu segmentul online al cazinourilor. Beneficiile oferite de platformele online, precum rotiri gratuite fără depunere, bonusuri, programe de loialitate și alte avantaje au sporit nivelul de popularitate printre jucătorii la cazinourile terestre și la sălile de joc. Același lucru se întâmplă și cu e-sports, acestea fiind din ce în ce mai urmărite de spectatori grație beneficiilor oferite în comparație cu sporturile tradiționale.
Cât de populare sunt jocurile de e-sports?
În 2018, numărul spectatorilor de sporturi electronice era de 395 de milioane de persoane (222 de milioane urmăreau ocazional și 173 de milioane erau fani înfocați). Popularitatea e-sports a continuat să crească, ajungând la 443 de milioane în 2019 (245 de milioane de spectatori ocazionali și 198 de milioane de spectatori frecvenți), iar în 2020 numărul acestora era de 495 de milioane de persoane (dintre care 223 de milioane de fani). Creșterea va și mai mare până în 2023, atunci când va ajunge la un număr de 646 de milioane de spectatori (295 de milioane de fani dedicați).
Este de remarcat faptul că e-sports este luat în considerare să ajungă sport olimpic până în 2050, iar mulți tineri își doresc “să se specializeze” în e-sports și e-gaming (13, 2%). Interesul pentru acest gen de relaxare este exemplificat și de cifrele înregistrare pe principalele canale de streaming video online – Twitch și Youtube. Acestea au înregistrat 7,77 miliarde de ore (Twitch) și 2, 31 miliarde de ore (Youtube) în 2018, ca în 2019, valoarea să ajungă la 9,34 de miliarde de ore (Twitch) și 2, 68 miliarde de ore (Youtube).
Beneficiile oferite de e-sports
23% din populația lumii a auzit de e-sports, iar nivelul de audiență pentru cele mai importante 25 de titluri de e-sports a adunat 1, 2 miliarde de urmăritori. Și se pare că jocurile electronice nu sunt doar relaxante, ci oferă o gamă extinsă de alte avantaje, printre care se numără:
- Un nivel mai bun de interacțiune cu prietenii (54% dintre jucători menționează acest avantaj);
- Creșterea nivelului de încredere și a capacității de socializare;
- Îmbunătățește coordonarea “ochi-mână”, acuitatea vizuală și menținerea atenției;
- Ajută dezvoltarea vederii periferice;
- Dezvoltă abilitatea de rezolvare a situațiilor dificile și a gândirii strategice;
- Susține abilitățile de comunicare, creativitate, gândire analitică și colaborare;
- Reprezintă o sursă de venituri pentru jucătorii cu abilități speciale.
Anumite zone ale creierului beneficiază de o creștere a capacității de memorare, a motricității și a gândirii strategice (pentru jucătorii care joacă 5 ore). Chiar și jucătorii din sporturile reale practică e-sports, remarcându-se efectele pozitive la nivel mental (elimina stresul, ii ajută să ia decizii mai rapide la nivel tactic și să-și îmbunătățească nivelul de răspuns în timpul jocului pe care îl practică în mod real).
Chiar dacă sunt în urma sporturilor reale, e-sports constituie o alternativă avantajoasă pentru persoanele care își doresc să aibă parte de momente de relaxare în timpul liber.