Toti soferii ar trebui sa aiba la bord, in parasolarul din dreptul lor, cartea de salvare la bord, un document care, in caz de accident, ofera salvatorilor informatii tehnice importante pentru operatiunile de descarcerare si permite acordarea mai rapida a primului-ajutor. Cartea de salvare la bord este specifica fiecarui model de autoturism si poate fi descarcata gratuit de pe internet.
Cartea de salvare la bord este un document A4 care contine informatii referitoare la pozitionarea airbag-urilor, a rezervoarelor de combustibil, a acumulatorului, a punctelor adecvate de taiere in vederea prevenirii generatoarelor de gaz aferente airbag-urilor, etc.
Aceste date tehnice ajuta pompierii salvatori in operatiunile de descarcerare si asigura scaderea timpului de raspuns si, totodata, cresterea numarului persoanelor salvate cu pana la 30%, arata Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta intr-un comunicat de presa publicat pe pagina sa de internet.
In caz de accident, cu ajutorul cartii de salvare la bord, salvatorii vor sti cum sa actioneze si vor putea scoate victimele din masina intr-un timp mult mai scurt, accesul personalului medical pentru acordarea primului ajutor fiind de asemenea facilitat.
Cartea de salvare se poate descarca gratuit de pe internet cu o simplă cautare pentru orice tip de mașină. Ei nu trebuie decat sa aleaga cartea de salvare a propriului autoturism, sa o imprime color pe o foaie simpla de hartie si sa o pastreze, impaturita, in parasolarul din dreptul conducatorului auto, pentru a fi cat mai accesibila echipajelor de interventie.
Totodata, este foarte important ca soferii sa indice prezenta “Cartii de Salvare la Bord” prin fixarea unui autocolant in interiorul parbrizului, pe partea stanga (fie in coltul din stanga in partea de sus, fie in coltul stanga din partea de jos), fie in spatele oglinzii retrovizoare.