AcasăActualitateSocialE BINE SĂ ȘTIȚI – Sprijin de maximum 50.000 de euro pentru...

E BINE SĂ ȘTIȚI – Sprijin de maximum 50.000 de euro pentru cei care vor să-şi deschidă propriile afaceri

spot_img

DISTRIBUIȚI

Noul Program Operaţional Capital Uman va sprijini şomerii, persoanele inactive şi salariaţii din România să-şi deschidă o afacere. Ajutorul financiar de până la 25 de mii de euro se va acorda pentru industriile creative precum arta, meşteşugurile, film, modă, publicitate, cercetare şi dezvoltare, tv şi radio sau software.

Programul „România Crea­tivă”, priorita­tea de investiţii 8.iii/ obiectivul specific 3.7 din cadrul Programului Ope­raţional Capital Uman (POCU) 2014-2020 va permite accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea antreprenoriatului şi înfiinţării de noi întreprinderi nonagricole în industriile creative şi culturale: publicitate, arhi­tectură, artă, meşteşuguri, design, modă, film, muzică, artele scenei, editare (publishing) cercetare şi dezvoltare, software, jocuri şi jucării, TV şi radio, jocuri video.

Bugetul de 35 milioane de euro (29,75 contribuţia UE şi 5,25 contribuţia naţională) este alocat proiectelor din regiunile mai puţin dezvoltate, respectiv Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est şi Sud Muntenia.

Proiectele pot fi depuse de şomeri şi persoane inactive, dar şi de angajaţi, inclusiv persoane care desfăşoară o activitate independentă dar care doresc să înfiinţeze o firmă nouă. Potrivit proiectului de Ghid al solicitantului publicat de Ministerul Fondurilor Europene, banii se acordă în trei etape: Educaţie antreprenorială şi program de mentorat, Dezvoltarea planului de afaceri şi Înfiinţare firmă/ afacere/ exploatarea ideii de business.

„Pe toată perioada de implementare a proiectului, beneficiarul are posibilitatea organizării/derulării de cursuri de formare profesională, furnizării de servicii de mentorat pentru persoane fizice din grupul ţintă care intenționează să înființeze o afacere, în funcție de nevoile identificate”, se arată în ghidul MFE, publicat pe propriul site.

Pentru a trece la următoarea etapă, respectiv dezvoltarea planului de afaceri, persoanele trebuie să facă dovada „îmbunătăţirii competenţelor în domeniul antreprenorial”.

Pe parcursul celei de-a doua etape, solicitantul are obligația de a derula orice tip de acțiune „care are ca scop final susținerea grupului țintă în elaborarea planului de afaceri”. În cadrul acestei etape sunt cuprinse și acțiunile care urmăresc analiza planurilor de afaceri și aprobarea celor viabile. După ce planurile de business vor fi aprobate, antreprenorii pot primi grantul maxim pentru un plan de afaceri aprobat de 25 de mii de euro/plan de afaceri.
În a treia etapă va fi înfiinţată firma, iar solicitantul va putea desfăşura orice tip de acţiune care nu doar să pună pe picioare afacerea, ci să o şi facă competitivă în piaţă şi să creeze locuri de muncă.

În total, un proiect va putea ajunge la maximum 50.000 de euro, iar valoarea financiară bugetată pentru etapa a III-a este de minimum 70% din valoarea totală eligibilă aprobată pentru proiect.

Pe parcursul implementării proiectului, indiferent de cauzele care determină fluctuaţia numă­rului de persoane angajate, viitorul patron trebuie să se asigure că numărul de persoane angajate nu va scădea cu mai cu mai mult de 30% faţă de numărul total asumat iniţial prin proiect, iar la finalul proiectului numărul persoanelor angajate să fie cel puţin egal cu numărul total asumat iniţial prin proiect. (Oana Nistor)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA