Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, de la 1 ianuarie 2016, părinţii copiilor cu handicap grav sau accentuat, precum şi ai celor cu gradul I de invaliditate sunt scutiţi de plata impozitului pe clădirea unde îşi au domiciliul şi pe terenul aferent. Totodată, aceştia sunt scutiţi şi de plata impozitului pe autoturism.
Părinții şi reprezentanţii legali ai copiilor cu handicap grav, accentuat şi gradul I de invaliditate sunt scutiţi de la plata impozitului pe clădirea de domiciliu și pe terenul aferent acesteia, ca urmare a aplicării, de la 1 ianuarie 2016, a noului Cod fiscal. De asemenea, această categorie este scutită şi de plata impozitului pe autoturismul aflat în proprietate. Cei care sunt îndreptăţiţi să beneficieze de aceste scutiri va trebui să prezinte dosarul copilului cu handicap Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, pentru scutirea de impozit pe casă, teren şi maşină.
Totodată, potrivit Legii nr. 193/2015 pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor pe care le deţin, fără a mai fi nevoite să le modifice în funcţie de handicapul de care suferă.
Până acum, acestea erau obligate prin lege să adapteze maşinile sau motocicletele handicapului locomotor pe care îl au, pentru a nu plăti impozitul auto. Totodată, potrivit avocatnet.ro, persoanele cu handicap sunt scutite şi de plata rovinietei, însă doar pentru un singur autoturism deţinut, iar reglementarea se aplică şi însoţitorilor persoanelor cu handicap sau asistenţilor personali ai acestora.
La 30 septembrie 2015, numărul total de persoane cu dizabilităţi (handicap) a fost de 759.019 persoane, respectiv 3,41% din populaţia totală a României, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Dintre acestea, 97,7% (741.337 persoane) se află în îngrijirea familiilor şi/sau trăiesc independent (neinstituţionalizate) şi 2,3 % (17.682 persoane) sunt instituţionalizate. De asemenea, din totalul celor 759.019 de persoane cu dizabilităţi, 61.009 sunt copii.
Numărul persoanelor cu handicap grav reprezintă 35,77% din total, cele cu handicap accentuat 52,54%, iar cele cu handicap mediu şi uşor 11,69%.
Persoanele cu dizabilităţi au, potrivit legislaţiei în vigoare, o serie de drepturi, care sunt diferenţiate în funcţie de gradul de handicap. Printre drepturile pe care le au persoanele cu handicap grav şi accentuat se numărul dreptul la indemnizaţie lunară şi buget personal complementar, indiferent de venituri (în cuantum total de 293 lei); gratuitate la mijloacele de transport în comun de suprafaţă şi cu metroul; gratuitate la transportul interurban, la alegere, cu orice tip de tren, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru şase călătorii dus-întors pe an calendaristic. De aceste drepturi privind transportul beneficiază şi însoţitorii copiilor cu handicap accentuat, numai în prezenţa acestora.
De asemenea, persoanele cu handicap accentuat beneficiază de scutire de la impozitul pe veniturile din salarii şi indemnizaţii de natură salarială, scutire de la taxa pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora; asistenţă medicală şi medicamente gratuite, în limitele stabilite prin Contractul-cadru; dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu, în limitele stabilite prin Contractul-cadru. (Oana Nistor)