Elevii nu mai sunt obligati sa obtina analizele de exudat nazal, faringian si coproparazitologic pentru a se putea inscrie in noul an scolar, a anuntat ministrul Educatiei. Elevii vor trebui sa prezinte doar o adeverință de la medicul de familie.
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat miercuri ca elevii se pot inscrie in noul an de invatamant fara sa mai obtina analizele de exudat nazal, faringian si coproparazitologic. In schimb, fiecare copil va fi nevoit sa prezinte la scoala o adeverinta medicala completata de medic, care sa cuprinda un istoric de sanatate.
Masura luata de minister ii va scuti pe parinti de plata a aproximativ 70 de lei, atat cat erau nevoiti sa scoata acestia din buzunar pentru analizele copiilor.
„Aceste lucruri au fost eliminate, deoarece nu sunt examene obligatorii decat in cazul in care medicul de familie are suspiciuni de boala si solicita efectuarea acestor analize. La exudatul nazal erau evidentiati spre exemplu streptococi, care sunt in mod natural prezenti si care nu periclitau sanatatea elevului. Parintii intrau in panica si dadeau antibiotice copiilor. Asa scadea imunitatea organismului”, a explicat Cimpeanu.
De asemenea, oficialul a anuntat ca va transmite catre toate Inspectoratele scolare din tara o nota de informare, astfel incat noile prevederi de inscriere a copiilor in anul scolar ce sta sa inceapa sa fie cunoscute de reprezentantii celor peste 7.000 de scoli din Romania.
„In foarte multe scoli s-a facut exces de zel si s-au cerut lucruri care nu sunt necesare. Toate acestea sunt reglementate prin ordin de ministru. Singurii care vor avea mai mult de lucru vor fi medicii care vor trebui sa completeze adeverinta medicala cu istoricul de sanatate a copilului. Elevii si parintii vor scuti timp si vor scuti bani”, a adaugat Cimpeanu.
Totodata, ministrul a atras atentia ca situatiile de exces de zel vor fi raportate la inspectoratele scolare de care apartin scolile in cauza.
Precizare
Pentru cei care ne-au cerut mai multe detalii legate de articolul ”E BINE SĂ ȘTIȚI – Analizele medicale pentru înscrierea la grădiniță sau creșă Nu sunt obligatorii”, le spunem că informațiile solicitate sunt conținute în materialul respectiv! Dar, pentru o mai bună înțelegere, completăm articolul cu unele amănunte.
Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei pregătesc un ordin comun care va stabili că şcolile şi grădiniţele nu vor mai solicita analize bacteriologice pentru intrarea copiilor în colectivitate, ci doar adeverinţă de la medicul de familie.„Pregătim un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei pentru a prezenta explicit condiţiile medicale necesare înscrierii copiilor în unităţile de învăţământ, la începutul anului şcolar. Începând din anul şcolar 2015-2016, elevii vor prezenta o adeverinţă de la medicul de familie prin care se atestă faptul că respectivul copil sau elev este clinic sănătos şi nu suferă de o boală contagioasă”, a declarat secretarul de stat Dorel Săndesc.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a precizat că, de fapt, nici actualele reglementări nu obligau la efectuarea exudatului faringian sau al coproculturii, însă, într-un vechi obicei, care datează de mulţi ani în urmă, multe unităţi de învăţământ mai solicită, obligatoriu, prezentarea acestor analize bacteriologice.
În cazul în care medicul de familie consideră necesară realizarea acestor analize, întrucât suspectează o anumită boală, cu certitudine acesta va trimite copilul să facă analizele bacteorologice, după care va putea elibera avizul medical pentru intrarea în colectivitate, a adăugat Săndesc.
Specialiştii români în boli infecţioase avertizează părinţii că analizele care le sunt solicitate la înscrierea copiilor la grădiniţă sunt inutile. Efectuarea acestor analize favorizează abuzul de antibiotice. România este a doua în UE la consumul de antibiotice şi singura ţara europeană în care acest consum este în creştere. Ministerul Sănătăţii subliniază că aceste analize nu sunt obligatorii. Cu toate acestea există Direcţii de Sănătate Publică ai căror directori susţin contrariul şi informează eronat populaţia. Aceste analize sunt o afacere profitabilă pentru marile lanţuri de laboratoare de analize medicale. Frecvenţa bacteriilor rezistente la antibiotice este în România printre cele mai mari din Europa.
Deşi legea nu prevede explicit obligativitatea efectuării acestor analize, grădiniţele le solicită ca o condiţie obligatorie la înscriere.
O posibilă explicaţie: Unele grădiniţe au relaţii contractuale cu câteva laboratoare deoarece caută să câştige favoarea părinţilor, să le economisească timpul şi să le transmită părinţilor că sunt colectivităţi sigure.
O altă explicaţie este reacţia conducătorilor anumitor direcţii de sănătate publică (DSP). Deşi Ministerul Sănătăţii subliniază clar că aceste analize nu sunt obligatorii, unii directori de DSP-uri (…) îi informează greşit pe oameni susţinând că aceste analize sunt examenele obligatorii.
În concluzie: Copiii se pot inscrie in noul an de invatamant fara sa mai obtina analizele de exudat nazal, faringian si coproparazitologic.
In schimb, fiecare copil va fi nevoit sa prezinte la scoala o adeverinta completata de medicul de familie, care sa cuprinda un istoric de sanatate.
Grigore Ciascai