Noul plafon de scutire a contribuţiilor la asigurări de sănătate a crescut de la 740 de lei la 872 de lei, ca urmare a majorării punctului de pensie, după cum precizează reprezentanţii Guvernului. Modificarea vizează aproximativ 508.000 de pensionari care nu vor mai plăti contribuţii de asigurări de sănătate din pensia pe care o primesc. În total, în această categorie se vor încadra aproximativ 2,5 milioane de pensionari din sistemul public.
Guvernul a majorat plafonul veniturilor până la care pensionarii sunt asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate cu plata contribuției de la bugetul de stat, ceea ce va extinde categoria persoanelor care beneficiază de această măsură. Printr-o ordonanţă de urgenţă, noul plafon de scutire a contribuţiilor la asigurări de sănătate a fost stabilit la 872 de lei, de la 740 de lei cât era în prezent, ca urmare a majorării punctului de pensie.
„Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările ulterioare. Este vorba de punerea în concordanţă a noului Cod fiscal cu Legea reformei în sănătate. Şi anume, ca urmare a creşterii punctului de pensie la 872 de lei se punea problema scutirii sau preluării impozitării pentru serviciile de sănătate sub cifra nou indicată de 872 de lei şi vechea prevedere considera că doar pensiile care sunt sub punctul de 740 de lei sunt scutite de contribuţiile la asigurări de sănătate. Noul plafon de scutire de contribuţie este 872 de lei, ca urmare a majorării punctului de pensie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. Acesta a precizat că modificarea va viza în jur de 508.000 de persoane care nu vor mai plăti contribuţii de asigurări de sănătate la pensia pe care o primesc.
Astfel, în total, în această categorie se vor încadra aproximativ 2,5 milioane de pensionari din sistemul public, mai exact, 2.454.949 pensionari, dintre care 1.946.340 cu pensii mai mici de 740 de lei și 508.609 cu pensii cuprinse între 740 lei și 872 lei.
Potrivit reprezentantului Guvernului, o altă modificare prevăzută de OUG adoptată de Guvern priveşte „dreptul asiguratului de a-şi schimba medicul de familie mai repede de şase luni, în cazul în care există nişte constrângeri semnificative”, respectiv decesul medicului, luarea unei măsuri privative de libertate față de medicul pe lista căruia este înscris asiguratul, schimbarea domiciliului asiguratului sau alte lucruri de urgenţă.
O altă completare legislativă are scopul să redefinească cardul național de asigurări sociale de sănătate. Concret, se reglementează că prin intermediul cardului național se face dovada calității de asigurat, precum și faptul că acest document este un instrument în procesul de validare a serviciilor medicale acordate asiguraților, astfel încât din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate să fie decontate numai serviciile efectiv acordate și pentru care asiguratul s-a prezentat la furnizorul de servicii medicale, se arată într-un comunicat al Executivului. Această reglementare va fi transpusă în Contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017, care va intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2016. Totuşi, pentru persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință, primirea cardului național de sănătate, se emite adeverință de asigurat.
Prin actul normativ adoptat astăzi se prelungește perioada de valabilitate a cardului european de asigurări sociale de sănătate de la șase luni cât este în prezent la un an.
Oana Nistor