Proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice a fost votat în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. Astfel, orice cetăţean aflat nu din vina sa în incapacitate de plată a datoriilor îşi poate reeşalona datoriile pe baza unui plan de redresare financiară pe o perioadă de cinci ani.
Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost votată miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, toate grupurile parlamentare susţinând proiectul. „Proiectul de lege oferă un ajutor real românilor de bună-credinţă, sufocaţi de datorii. Proiectul are la bază studii din 12 state şi este rezultatul dezbaterilor purtate încă din martie 2014 cu toate instituţiile implicate“, a spus deputatul PSD Ana Birchal, iniţiatoarea proiectului de lege.
Legea va permite oricărui cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile pe baza unui plan de redresare financiară pe o perioadă de cinci ani. În momentul în care îşi deschide procedura de insolvenţă, debitorul nu mai poate fi executat silit şi este stopată orice penalitate sau majorare de întârziere.
„Orice debitor de bună-credinţă care are un necaz financiar independent de voinţa sa, din momentul în care îşi deschide procedura insolvenţei persoanei fizice, nu mai stă cu grija că va fi executat silit sau că rămâne pe drumuri, deci executarea silită este reglementată ca o excepţie, nu ca o regulă. Un debitor de bună-credinţă, dacă are anumite datorii şi consideră că se poate redresa financiar şi este în necaz financiar fără vina sa, poate, în baza unui plan de rambusare care se poate întinde pe cinci ani, cu posibilitatea prelungirii pentru încă un an, să îşi reeşaloneze aceste datorii astfel încât să nu fie executat silit. În momentul deschiderii procedurii de insolvenţă nu mai sunt acumulate datorii la datorii, penalităţi la penalităţi la o rată bancară. Orice penalitate, majorarea de întârziere se stopează automat“, a explicat Ana Birchall prevederile legii.
De asemenea, orice debitor care după 90 de zile de la data scadentă a unei datorii ştie că nu mai poate să îşi achite aceste datorii poate să ceară intrarea în insolvenţă şi, în felul acesta, să se poată redresa financiar în baza acestui plan de rambursare. „Avem două proceduri: atunci când debitorul nu are nicio şansă să se redreseze poate solicita lichidarea sau îşi poate reeşalona datoriile, pe baza planului de rambursare pe care îl propune, sub supravegherea şi consultanţa unui administrator al procedurii desemnat de o comisie de insolvenţă. Acest administrator poate fi dintre practicienii în insolvenţă, avocaţi, notari sau executori judecătoreşti. Cheltuielile în procedura de rambursare sunt prevăzute în planul de rambursare, iar cheltuielile de demarare a acestei proceduri sunt suportate de la bugetul de stat“, a subliniat deputatul.
Pentru a cere insolvenţa în baza unui plan de redresare a datoriilor, cuantumul minim al datoriilor trebuie să totalizeze 15 salarii minime pe economie, iar la cerere trebuie ataşate dovezi cu privire la situaţia profesională. Procedura simplificată poate fi accesată de o persoană fizică insolventă dacă suma totală a datoriilor sale este de cel mult 10 salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmăribile şi are peste vârsta standard de pensionare sau şi-a pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă.
Legea adoptată de Camera Deputaţilor va intra în vigoare în 60 de zile după ce va fi promulgată de şeful statului şi va fi publicată în Monitorul Oficial. (Oana Nistor)