Cu totii stim despre alimentele ce ne ajuta sa ne protejam inima, care scad colesterolul si tensiunea, insa de putine ori auzim care sunt alimentele de care sa ne ferim atunci cand vrem sa evitam problemele cardiace.
In conditiile in care numai in SUA mor zilnic 2.150 de oameni din cauza unei boli de inima, ar trebui sa fim mai atenti la ceea ce mancam, ca sa nu ajungem ca ei. Portalul Huffington Post a realizat o lista cu cele mai periculoase alimente pentru acest organ vital al organismului. Iata, prin urmare, de ce ar trebui sa te feresti:
Carne procesata
Chiar daca sunt preparate din carne slaba, alimentele sau semipreparatele precum hot dog, bacon, carnati si alte delicatese din carne contin o gramada de sare, dar si nitriti si nitrati, substante extrem de daunatoare pentru inima.
Odata procesata carnea, se pierd calitatile nutritive ale acestui aliment, avertizeaza specialistii. Carnea procesata este mai saraca in proteine si mai bogata in grasimi decat orice preparat pe care l-ai gati tu in casa.
Carnea rosie
Daca semi-preparatele din carne nu sunt bune pentru inima ta, asta nu inseamna ca trebuia sa dai iama in friptura. Desigur, nici o alimentatie bazata exclusiv pe legume nu este sanatoasa.
Cea mai buna dieta are la baza moderatia. Alege intotdeauna carnea macra de vita si prepar-o pe gratar, pentru a-i pastra calitatile nutritive.
Pizza
O bucata de pizza contine doua treimi din cantitatea zilnica recomandata de grasimi saturate. De obicei, aceste grasimi se gasesc in carnea de porc, in unt, in smantana si in lapte.
Chiar si atunci cand optam pentru o pizza fara carne, alegerea nu este una buna, deoarece multe produse lactate sunt extrem de procesate si contin mai multe grasimi decat carnea.
Sosurile albe
Atunci cand ne gandim ca un sos contine smantana, unt si branza, in mod cert alegem sa il consumam cu paste, ceea ce face din el nu doar o bomba calorica, ci si un aliment nociv pentru inima.
Daca ai posibilitatea sa-l prepari in casa, incearca sa inlocuiesti untul cu ulei de masline, smantana cu lapte degresat si adauga mai putina branza.
Grasimile nesaturate din produsele de patiserie
Grasimile nesaturate se obtin in urma procesarii uleiurilor vegetale, cu scopul de a le face sa fie mai solide. Sunt ieftine, usor de realizat, pot fi refolosite si sunt greu perisabile.
Totodata, aceste grasimi sunt nocive pentru inima. Chiar daca producatorii incearca sa reduca procentul de grasimi din alimente, este aproape imposibil ca un produs de patiserie sa nu contina macar putina margarina, asa ca ar fi mai bine sa le excluzi treptat din alimentatia ta.
Alimentele prajite
Intrucat restaurantele obisnuiesc sa refoloseasca uleiul in care sunt prajite alimentele, grasimile devin tot mai nocive. Un studiu realizat in 2012 a aratat ca modul in care iti prajesti alimentele este decisiv pentru sanatatea inimii tale.
Astfel, nu conteaza atat de mult ca aceste alimente sunt prajite, ci conteaza ca ele sa fie prajite intr-un ulei cat mai sanatos pentru inima.
Bauturile carbogazoase
Multi oameni cred ca doar grasimile afecteaza inima, iar prea putini se gandesc la faptul ca si zaharul este extrem de daunator. Acesta provoaca obezitate, creste nivelul de insulina si colesterolul.
O cantitate extrem de mare de zahar se gaseste in bauturile carbogazoase. Un studiu realizat in 2012 a aratat ca persoanele care consuma o doza de suc pe zi au un risc cu 20% mai mare de a face atac cerebral sau cardiac.
Mancarea de la fast food
Atunci cand te uiti in meniul de la fast-food, ai putine sanse sa gasesti ceva fara grasimi, sodiu sau zahar. Acestea sunt nocive pentru artere si pentru vasele de sange.
La fast-food, chiar si sosul de soia ori sushi-ul sunt periculoase.