Amenzile contraventionale vor putea fi achitate intr-un cont unic al Trezoreriei, iar informatiile despre acestea vor fi incluse intr-un sistem electronic de evidenta, conform unui proiect de act normativ aprobat miercuri de Guvern. Totodata, reglementarile adoptate prevad si marirea semnificativa a termenului in care contravenientii pot plati jumatate din cuantumul minim al amenzii: de la 48 de ore la 15 zile.
Executivul vrea sa usureze procedura de achitare a amenzilor contraventionale, astfel ca, in sedinta saptamanala de miercuri, a adoptat Proiectul de lege privind masuri de eficientizare a platii amenzilor contraventionale, care va fi transmis Parlamentului.
Mai exact, va fi instituit un mecanism electronic de evidenta si comunicare a amenzilor contraventionale, care va oferi informatii in timp real despre amenzi si plata acestora. Iar contravenientii vor putea sa faca platile intr-un cont unic al Trezoreriei.
”Guvernul a aprobat un proiect de lege care faciliteaza plata amenzilor contraventionale, prin instituirea unui mecanism electronic de evidenta si comunicare in materia amenzilor contraventionale, in masura sa permita furnizarea in timp real a datelor despre creantele datorate (amenzile) si despre platile efectuate. Accesarea acestor date ar urma sa poata fi facuta atat de catre autoritati, cat si de catre contribuabili”, scrie intr-un comunicat de presa transmis redactiei noastre.
Prevederile proiectului de lege vor stabili, printre altele:
*un cont unic la Trezoreria Statului pentru incasarea amenzilor contraventionale (asociat bugetelor locale si bugetului de stat);
*obligatia de a folosi seria de evidenta unica a procesului-verbal de contraventie;
*titlul de creanta electronic (cu datele din procesul-verbal);
*sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanta electronice.
Prin urmare, contravenientii vor putea sa plateasca in numerar amenzile (aplicate prin procese-verbale care contin seria unica de evidenta) la orice unitate a Trezoreriei si la alte entitati, indiferent de adresa de domiciliu sau cea a sediului.
”Achitarea in numerar a amenzilor aplicate prin procese-verbale continand seria unica de evidenta se va putea face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unitatilor administrativ-teritoriale sau la alte entitati abilitate, indiferent de domiciliul persoanei fizice sau de sediul persoanei juridice. De asemenea, se elimina obligativitatea pentru platitor de a face dovada platii catre agentul constatator”, precizeaza reprezentantii Guvernului.
Proiectul prevede ca, in prima faza, noul mecanism va fi folosit in sistem-pilot pentru amenzile rutiere, iar apoi va fi extins si pentru plata altor amenzi contraventionale, mai arata sursa citata. Mecanismul propus va putea fi utilizat in «sistem pilot» pentru amenzile contraventionale la regimul circulatiei pe drumurile publice aplicate conducatorilor de autovehicule. Legea va putea fi aplicata si pentru alte amenzi contraventionale de catre organele din care fac parte agentii constatatori, pe masura dezvoltarii sistemului informatic de gestionare a titlurilor de creanta electronice si conectarii la acesta.
In afara de aceste aspecte, Executivul subliniaza ca actualul termen de 48 de ore pentru achitarea a jumatate din cuantumul minim al amenzii va fi extins la 15 zile de la comunicarea procesului-verbal.
”Proiectul de act normativ mai contine o serie de reglementari privitoare la datele inscrise in procesul-verbal de contraventie si, de asemenea, o serie de modificari si completari la actele normative conexe, pentru armonizarea legislativa. In acest sens, o modificare importanta adusa de proiectul de lege este interventia asupra conditiilor in care se poate achita jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ de sanctionare. Ca regula generala, se instituie posibilitatea de plata a jumatate din minimul amenzii in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal. In prezent, acest termen este de 48 de ore”, se arata in comunicat.
Fostul ministru al finantelor, Darius Valcov, a anuntat inca din luna ianuarie, in cadrul unei conferinte de presa, ca in acest an s-ar putea introduce modificarile necesare pentru ca plata amenzilor contraventionale sa se faca intr-un cont unic.
„Ne propunem ca pana la finalul acestui an – sau chiar mai devreme – sa reusim ca plata sanctiunilor contraventionale sa se faca intr-un cont unic de Trezorerie. Si sa avem o baza comuna cu baza Ministerului de Interne”, a declarat Valcov la acel moment.
In prezent, de evidenta platii amenzilor contraventionale se ocupa autoritatile locale.
Proiectul de lege aprobat miercuri de Guvern va fi transmis curand Parlamentului, pentru a intra in procedura de dezbatere si adoptare. (avocatnet.ro)