AcasăActualitateSocialE BINE SĂ ȘTIȚI – Amenzile primite pentru neplata rovinietei pot fi...

E BINE SĂ ȘTIȚI – Amenzile primite pentru neplata rovinietei pot fi anulate. Ce trebuie să faceți ca să scăpați de ele.

spot_img

DISTRIBUIȚI

Şoferii care au primit amenda pentru rovinietă prin poştă pot cere anularea amenzii pe motiv că procesele verbale nu sunt semnate de un agent constatator. Mai mult, şoferii care au plătit deja o amendă cu semnătură electronică îşi vor primi banii înapoi. Instanţa Supremă a stabilit luni, 16 februarie că toate procesele verbale care nu conţin o semnătură a agentului constatator sunt nule. Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi a dat peste 450.000 de amenzi pentru neplata rovinietei. 10.000 dintre ele au fost contestate, iar 6.000 au şi fost declarate nule până acum.

Procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor privind neplata rovinietei, transmise pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator, a decis ÎCCJ, în urma admiterii recursului în interesul legii formulat de Avocatul Poporului.

”Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/ 2014) din 16 februarie 2015, a admis recursul în interesul legii formulat de către Avocatul Poporului în data de 27 noiembrie 2014, prin care a fost sesizată problema de drept referitoare la interpretarea dispoziţiilor art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/ 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi a Legii nr. 455/ 2001 privind semnătura electronică, din punct de vedere al semnăturii agentului constatator necesară legalităţii procesului-verbal de contravenţie, pentru contravenţiile sancţionate de Ordonanţa Guvernului nr. 15/ 2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, modificată şi completată”, se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului a apreciat că semnătura electronică a agentului constatator, în speţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A., este de natură să atragă nulitatea procesului verbal de contravenţie încheiat pentru constatarea contravenţiilor la Ordonanţa Guvernului nr. 15/ 2002, modificată şi completată, pentru argumentele reţinute pe larg în sesizarea formulată.

În punctul de vedere formulat referitor la problema de drept care a format obiectul dosarului nr. 14/ 2014 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie constituit în baza sesizării Avocatului Poporului, Ministerul Public a solicitat ”admiterea recursului în interesul legii declarat de Avocatul Poporului şi pronunţarea unei decizii prin care să se asigure interpretarea şi aplicarea unitară a legii”.

Demersul Avocatului Poporului a fost iniţiat ca urmare a unor petiţii adresate instituţiei, prin care a fost sesizată o practică neunitară la nivelul curţilor de apel din ţară: ”Astfel, potrivit unei orientări jurisprudenţiale, lipsa semnăturii olografe a agentului constatator, în speţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, atrage nulitatea procesului-verbal de contravenţie încheiat pentru constatarea contravenţiilor la Ordonanţa Guvernului nr. 15/ 2002, modificată şi completată. Într-o altă orientare de jurisprudenţă, anumite instanţe au avut, majoritar, o abordare diferită, apreciind că existenţa semnăturii electronice a agentului constatator, iar nu a celei olografe, nu este de natură să atragă nulitatea procesului verbal de contravenţie”, se arată în comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt al Avocatului Poporului, Matei Vîrtosu.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA