Nestiinta de carte a alegatorilor nu constituie motiv temeinic pentru insotirea acestora in cabina de vot, a decis joi Biroul Electoral Central. Decizia BEC privind alegerile parlamentare din 9 decembrie vine in urma unei propuneri a Asociatiei Pro Democratia. APD ceruse „eliminarea din categoria persoanelor care pot fi asistate a persoanelor analfabete”.
Pana acum, legea 35/2008 spunea ca „Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau membrilor biroului electoral al sectiei de votare”.
De asemenea, „candidatii nu pot insoti alegatorii in cabina de votare”, a mai decis BEC in cadrul masurilor pentru buna desfasurare a votarii. In ceea ce priveste urna speciala, Biroul Electoral Central spune ca la deplasarea acestei pot asista si „obsevatori acreditati care isi manifesta aceasta dorinta”.
Rata analfabetismului in Romania este de aproximativ 10%, conform Recensamantului realizat in 2011, principalul factor care a influentat aceasta cifra fiind saracia, a declarat recent, pentru NewsIn, sociologul Marius Pieleanu.
„De fapt, dincolo de rata de sapte, opt, 10%, procente ale analfabetilor din Romania care declara sincer si deschis acest lucru, mai avem un numar de procente in plus care, din motive de rusine sociala, de teama, nu recunosc acest lucru. In mod real, rata analfabetismului este mult mai mare, cum este si cazul somajului”, a declarat Marius Pieleanu. Pieleanu sustine ca aceasta rata ar putea ajunge pana la 15% in ceea ce priveste analfabetismul real, nefunctional.