Salvarea ursului brun din pădurile județului este tema unui proiect derulat de către cei de la WWF-România, filiala Maramureş. În atenţia acestei asociaţii se află și râsul, o altă specie care are nevoie de protecție pentru a nu dispărea de tot de pe aceste meleaguri. Proiectul este esenţial pentru conservarea biodiversităţii din regiunea Maramureşului, aflată în continuu declin din cauza prevalenţei economicului asupra valorilor naturale. Studii ca cele propuse în proiect nu au mai fost realizate până acum în zonă, de aceea rezultatele vor putea fi folosite atât pentru conservarea urşilor bruni, cât şi a altor grupe de animale sălbatice.
”Momentan nu derulăm un proiect de monitorizare a râşilor. E cert însă faptul că exemplarele care trăiesc în Maramureş se refugiază în pădurile virgine, greu accesibile de om si unde îşi pot găsi hrană şi adăpost. Apoi, coridoarele ecologice desemnate pentru urs se identifică în mare parte cu coridoarele de râs”, a declarat Ioana Betieanu, Communications Manager WWF Danube Carpathian Programme Romania.
”Supravieţuirea urşilor bruni depinde de posibilităţile de hrănire, odihnă, adăpost, împerechere, aşadar de existenţa habitatelor favorabile şi a coridoarelor ce asigură legătura dintre acestea pentru ca urşii să se poată deplasa. Activităţile umane şi dezvoltarea socioeconomică au distrus sau au fragmentat aceste habitate. În prezent, lipsa informaţiilor bazate pe cercetări sistematice alimentează această situaţie şi face imposibilă aplicarea de măsuri concrete şi eficiente de conservare pe termen lung”, spune Cristian-Remus Papp, coordonatorul proiectului.