Astăzi, 10 noiembrie 2015, președintele Klaus Johannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș în funcția de premier al României. El va trebui să alcătuiască un nou Guvern, pe care să-l propună spre aprobare Parlamentului.
Dacă Guvernul va fi votat, Dacian Cioloș va deveni al doilea premier al țării care provine din zona Sălajului, primul fiind Iuliu Maniu, fost prim-ministru de trei ori în agitata perioadă 1928-1933, caracterizată prin devastatoarea criză economică mondială, ascensiunea fascismului, dar și prin mari frământări politice și sociale.
Fără să facem nici un fel de comparație cu perioada respectivă din secolul trecut, spunem doar că situația internă și externă actuală nu este prielnică României: tragedia de la Clubul Colectiv, mișcările de stradă, corupția generalizată, situația tensionată din Ucraina și Moldova, criza refugiaților, războiul din Siria, terorismul, sunt doar câteva din marile probleme cu care ne confruntăm.
Dacian Cioloș își are originile în comuna sălăjeană Pericei, celebră prin cultivarea cepei, dar s-a născut la Zalău în 27 iulie 1969. A terminat Liceul Agroindustrial Șimleul Silvaniei și Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca în 1994. Și-a continuat studiile în Franța, unde s-a specializat în Sisteme de producție și dezvoltare rurală la Școala Națională Superioară de Agronomie din Rennes, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză, dar și de un masterat științific la Universitatea Montpellier I (1996-1997). Din 2000 este doctorand în economia dezvoltării agricole din cadrul aceleiași universități, dar și membru al Grupului din Bruges, grup independent de analize și propuneri privind politica agricolă comună a Uniunii Europene.
A făcut stagii practice de pregătire în ferme de agricultură ecologică din Franța, a activat ca inginer stagiar la Camera Județeană de Agricultură Aveyron, agro-economist la Comisia Europeană de la Bruxelles, coordonator al programelor de colaborare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală.
Din ianuarie 2005, activează în cadrul Ministerului Agriculturii, mai întâi pe postul de consilier al Ministrului, apoi subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai – octombrie 2007) pentru ca în final să ocupe funcția de Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în perioada 11 octombrie 2007 – 22 decembrie 2008 în cabinetul condus de Călin Popescu-Tăriceanu. Nu face parte din niciun partid politic.
Președintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a anunțat la 27/11/2009 lista comisarilor europeni, Dacian Cioloș fiind desemnat comisar pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. ”Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultură”, spunea atunci Barroso.
În data de 9 februarie 2010, Parlamentul European a acordat votul de învestitură Comisiei Europene condusă de Jose Manuel Baroso și automat și lui Dacian Cioloș.
Dacian Cioloș este căsătorit cu Valerie, franțuzoaică, fostă colegă de studii universitare. Vorbește fluent limbile franceză și engleză. Dacian Cioloș ocupă în prezent funcția de consilier special al președintelui Comisiei Europene pe probleme de siguranță alimentară.
Cam astea sunt, în linii mari, datele mai importante despre premierul desemnat al României. Vom vedea dacă guvernul alcătuit în totalitate din apolitici, cel puțin aceasta este intenția anunțată, va reuși să câștige încrederea parlamentarilor. Auspiciile îi sunt favorabile (nu intrăm în amănunte), totul depinde acum de abilitatea de negociator a lui Cioloș cu liderii partidelor parlamentare și de susținerea reală pe care trebuie să i-o acorde președintele Johannis.
Grigore Ciascai