Nouă luni de când în Maramureş a fost diagnosticat primul caz de COVID-19 şi tot atâtea luni de când medicii, personalul sanitar şi cel auxiliar se luptă pentru viaţa fiecărui bolnav și se bucură pentru recuperarea fiecărui pacient.
Fiecare persoană internată este un OM aflat în suferinţă şi noi, medicii, facem tot ce ne stă în putință să-l redăm familiei vindecat. Între medic și pacient, comunicarea este umbrită de costumele de protecţie pe care suntem nevoiţi să le îmbrăcăm, dar totul se face pentru siguranţă. Pacienţii vor recunoaşte peste ani doar privirea celui care l-a îngrijit sau poate nici pe aceea, dar mulţumirea că a plecat sănătos este probabil cea mai mare răsplată pentru personalul din spitale.
Oameni cu suflet mare au ajutat spitalele din Maramureş cu donaţii generoase, iar cei responsabili să facă acest lucru au dovedit neputință. Timp de 9 luni, mulţi s-au ferit să calce pragul spitalelor în care se tratează pacienţi infectaţi cu SARS Cov-2, nu s-au consultat cu medicii sau managerii, au dat doar lecții de tratamente, izolare și distanțare. Se gândesc acum să pună pacienţii în siguranţă şi trimit controale să se asigure de acest lucru, în ciuda creșterii numărului de cazuri de COVID-19.
Medicii, asistenţii medicali şi personalul sanitar sunt nişte luptători care au zilnic de-a face cu un virus din ce în ce mai agresiv, cu frica pacienţilor şi mai nou şi cu controalele dispuse de oficiali care în loc să pună bolnavii în siguranţă vor îngreuna şi mai mult actul medical.
Siguranța pacienților din spitale NU este asigurată prin controalele mixte din partea DSP, ISU, ISCIR. Este tardiv să iei măsuri și să propui soluții când numărul cazurilor crește alarmant de la o zi la alta.
Prioritatea zero ar trebui să fie solidaritatea oamenilor, toleranța și încrederea în medici și personalul medical!
dr. Viorica Cherecheș,
medic primar Boli infecțioase