USL va obţine peste o săptămână o victorie confortabilă, cu peste jumătate din voturile exprimate, rezultă din două sondaje prezentate duminică de Antena 3, astfel că într-unul realizat de CCSB actuala putere are 62% intenţie de vot, iar în cercetarea CSCI are 61% /.
Potrivit sondajului CCSB, USL este creditată cu 62 la sută din voturi, fiind urmată la mare distanță de ARD, cu 17 la sută, PPDD, cu 10 la sută și UDMR, cu 5 la sută.
Sondajul CSCI prezintă, de asemenea, procente apropiate: USL – 61 la sută, ARD – 19 la sută, PPDD – 12 la sută și UDMR – 5 la sută.
Nu s-au prezentat date tehnice despre sondaje: când au fost realizate, ce tip de eşantion şi marja de eroare.
De remarcat că, în timpul emisiunii, directorul CCSB Mirel Palada a explicat că rezultatele cercetării nu trebuie luate ca o previziune certă pentru vot, deoarece în interviurile date operatorilor de sondaj, unii subiecți au tendința de a indica că îl susţin pe cel ce pare a fi învingătorul, de exemplu dacă USL e primul în sondaje, aceştia spun că votează USL, deși este posibil să nu meargă la vot sau să voteze alt partid.
În context, Palada a estimat că prezența reală la vot se va situa la 48 la sută, condiții în care scorurile estimate de directorul CCSB au fost 57 la sută pentru USL, 21 la sută pentru ARD, 10 la sută pentru PPDD și 5 la sută pentru UDMR.
În plus, Palada a mai spus că distribuția mandatelor va aduce un ușor avantaj pentru USL, care va beneficia de o așa-numită „primă majoritară” ce-i va permite să obțină aproximativ 61 la sută din locuri în Parlament, în timp ce ARD va lua în final circa 20 la sută din mandatele parlamentare, PPDD va avea aproximativ 10 la sută din aleși, iar UDMR în jur 5-6 la sută.
Conform lui Mirel Palada, o prezență la vot mai scăzută, „spre limita de jos a lui 40 la sută”, ar putea conduce la modificarea cifrelor estimate de el, în sensul în care acestea vor fi mai scăzute pentru USL și mai ridicate pentru ARD.