Începând de marţi, 1 martie, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare are un nou aparat în cadrul Laboratorului de Angiografie şi Cateterism Cardiac. Este vorba despre un rotablator, un aparat necesar intervenţiilor de implant de stent, donat unităţii medicale de Asociaţia „Prietenii Spitalului”.
„Astăzi, iată, suntem bucuroşi să vă anunţăm că am reuşit să strângem fondurile necesare şi am achiziţionat şi donat Laboratorului de Angiografie şi Cateterism Cardiac, rotablatorul, un aparat necesar intervenţiilor de implant de stent”, a declarat Romana Furtună, preşedintele Asociaţiei „Prietenii Spitalului”.
Asociaţia a împlinit chiar astăzi cinci ani de activitate şi în această perioadă a donat unităţii medicale aparatură în valoare de peste 100.000 de euro.
”În cei cinci ani de activitate prin acţiunile întreprinse şi sub sloganul «Ajută pentru a fi ajutat» am reuşit să-i determinăm pe maramureşeni să conştientizeze că Spitalul Judeţean este al nostru, al celor care mai devreme sau mai târziu avem nevoie de el. O mare parte a înţeles mesajul şi astfel am reuşit să strângem fondurile necesare pentru achiziţionarea a cinci aparate de ultimă generaţie. Primul aparat a fost laparoscopul pentru Secţia de Chirurgie Pediatrică, donat în vara anului 2012. Imediat după achiziţionare, domnul doctor Demian Viorel a obţinut competenţe speciale pentru chirurgia laparoscopică la copii, iar numărul de intervenţii laparoscopice a crescut de la 20, din primul an, la 50 de intervenţii în 2015. Pe parcursul celor cinci ani s-au făcut 130 de intervenţii chirugicale cu acest aparat. Al doilea aparat achiziţionat şi donat de către asociaţia noastră, Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. C-tin Opriş” Baia Mare, în primăvara anului 2013, a fost ecograful destinat Secţiei de Pediatrie. Cu acest aparat, din informaţiile primite de la domnul doctor Lucian Bogdan, au fost examinaţi aproximativ 4.500 de copii şi s-au diagnosticat malformaţii congenitale, boli maligne, traumatisme. În aprilie 2014, a venit şi rândul Secţiei de Oncologie, pentru care am donat un ecograf şi de care au beneficiat până în prezent, după informaţiile primite de la doamna doctor Eva Puşcă, 1.257 de pacienţi. Anul trecut, în aprilie, am fost bucuroşi să achiziţionăm şi să donăm Secţiei de Neonatologie, un ecocardiograf cu care, până în februarie anul acesta, au fost consultaţi 180 de nou-născuţi şi au fost depistate la timp 30 de cazuri de malformaţii congenital cardiace. Informaţiile ne-au fost furnizate de către doamna doctor Laura Veronescu”, a mai spus Romana Furtună.
Pentru 2016 asociaţia şi-a stabilit ca ţel achiziţionarea de aparatură necesară Unităţii de Accidente Cerebrale Acute, unitate nou înfiinţată în cadrul Spitalului Judeţean.
Ana Pop