BASESTI: Furtul este infracţiune şi se pedepseşte! Asta trebuie să înţeleagă cei care se ocupă cu astfel de îndeletniciri. E şi cazul a doi tineri din comuna Băseşti (Dorel C. de 25 de ani şi Paul C. de 21 de ani) care în perioada 01-12 februarie 2013 au pătruns prin efracţie în două pălincii din localitate de unde au sustras mai multe componente din cupru de la instalaţia de distilat alcool. Prejudiciul total in valoare de 20.000 lei a fost recuperat în proporţie de 30%. Cercetările continuă cu autorii în stare de reţinere sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.
SATULUNG
Sau cazul a două persoane din Satulung, Ancuţa L. de 33 de ani şi un minor de 16 ani, care ieri au pătruns fără drept într-o societate comercială din localitate, pe sub gardul împrejmuitor şi au sustras mai multe bunuri de uz casnic. Prejudiciul în valoare de 400 de lei a fost recuperat şi restituit părţii vătămate iar cei doi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de furt şi violare de domiciliu.
BAIA MARE
Tot pentru furt calificat sunt cercetaţi şi Francisc S. de 46 de ani şi Alexandru S. de 20 de ani, ambii din Baia Mare, care aseară la ora 19.40 au fost surprinşi de patrula de siguranţă publică pe strada Melodiei având asupra lor 2 capace din fontă în valoare de 1.000 lei.
Infracţiunea de furt este prevăzută de art.208 din Codul Penal astfel: Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 12 ani. Se consideră bunuri mobile şi orice energie care are o valoare economică, precum şi înscrisurile. Fapta constituie furt chiar dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau deţinerea legitimă a altei persoane.
Articolul 209, alin 1. mai prevede că furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
a) de două sau mai multe persoane împreună;
b) de o persoană având asupra sa o armă sau o substanţă narcotică;
c) de către o persoană mascată, deghizată sau travestită;
d) asupra unei persoane aflate în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau de a se apăra;
e) într-un loc public;
f) într-un mijloc de transport în comun;
g) în timpul nopţii;
h) în timpul unei calamităţi;
i) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase,
constituie furt calificat şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.