AcasăslolvaciaDOCUMENT - Lansare de carte pentru pictura băimăreană

DOCUMENT – Lansare de carte pentru pictura băimăreană

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sala mare a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru participanţii la o lansare de carte. Este vorba despre volumul „TRADIŢIE ŞI CONTINUITATE. Pictura băimăreană din 1945 până azi¨.

Volumul face parte din suita de albume cu tematici diferite, dar specifice zonei geografice, menită să pună în valoare cultura artistică şi spiritualitatea meleagurilor natale şi a cărei iniţiativă şi finanţare aparţin grupului Electro Sistem.

„Proiectul meu este un pic mai complex, început acum nouă ani. Este a noua ediție a Zilelor Electro Sistem care, de fapt, este o întâlnire profesională la care sunt invitate circa 600 de persoane. Bineînţeles că nu vin atâţia dar cam 350 vin, din domeniul distribuţiei electricităţii. Una dintre problemele mele de la bun început a fost cadoul pe care să îl ofer acestor oameni şi a venit această idee acum şapte ani, să edităm ceva specific zonei noastre. Prima carte a fost tot despre pictura băimăreană, a urmat una despre oraş, despre Maramureş, despre minerale şi multe alte teme. Încă nu ştim”, a precizat Ştefan Blasko, directorul general Electro Sistem.

”TRADIȚIE ȘI CONTINUITATE. Pictura băimăreană din 1945 până azi” tratează elemente devenite reper în evoluţia picturii la Baia Mare şi a fost împărţită în două perioade distincte. De prima parte, respectiv din 1945 până la Revoluţia din 1989, s-a ocupat Veres Agoston, contemporan cu toate evenimentele relatate si, mai mult decât atât, având experienţa anterioară anilor 1945, relatează o serie de evenimente artistice autentice. „Ştafeta” a fost preluată de Nicolae Suciu, care a descris perioada din 1989 până în prezent.

„Misie deloc uşoară pentru că mi-am luat ca reper cei 30 de artişti pe care îi analizez ca studiu de caz, fiind membri ai Uniunii Artiştilor Plastici şi deci, se impune această componentă de la început şi după aceea asupra calităţii şi profilului personalităţii fiecărui artist. La elaborarea acestei cărţi mi-am stabilit nişte jaloane foarte importante, ce a însemnat 1989 ca eliberare de sub comanda socială şi influenţele pe care partidul unic le impunea creaţiei artiştilor”, a declarat Nicolae Suciu.

Autorii scriu despre artiştii care au ţinut în viaţă tradiţiile acestui oraş pitoresc, despre perioada de dominaţie a realismului socialist şi despre tendinţele picturii contemporane apărute odată cu sosirea tinerei generaţii.

”Este o carte de care trebuie să se ţină cont, este cel mai bun mesager şi cea mai bună publicitate pe care o poate face domnul inginer Blasko Ştefan. Nu este la prima înfăptuire, este la şaptea, promovând în acest fel imaginea oraşului, cultura, ea depăşind în acest fel cadrul naţional şi devenind astfel internaţional. Mă bucur că 400 de invitaţi vor primi acest album”, a concluzionat Nicolae Suciu.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA