DN 1C şi DJ 186 Vadu Izei-Săcel, potrivit informaţiilor furnizate de către Inspectoratul de Poliţie al judeţului Maramureş au fost cele mai periculoase drumuri în anul 2013, pe aceste două tronsoane de drum fiind înregistrate cele mai multe accidente rutiere. Acţiunile organizate de căzre poliţişti pe parcursul anului trecut au dus la ridicarea de către oamenii legii a peste 4000 de permise auto, cele mai multe pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor.
Analizând dinamica accidentelor de circulaţie, observăm că evenimentele rutiere grave înregistrează o uşoară scădere comparativ cu perioada similară a anului trecut, de la 195 în 2012, la 181. Dintre principalele cauze generatoare ale accidentelor grave de circulaţie, pe primul loc se află nerespectarea regimului legal de viteză, urmată de abateri ale pietonilor şi de neacordarea de prioritate pietonilor.
Potrivit IPJ Maramureş, „în planul activităţilor de impunere a legii au fost organizate şi executate un număr de 2.546 acţiuni, dintre care 414 pe linie de combatere a încălcării regimului legal de viteză, 224 privind utilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, 393 privind combaterea conducerii autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice şi/sau sub influenţa drogurilor sau a substanţelor similare, 238 privind neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi 134 pe linia indisciplinei pietonilor. Cu etilotestele disponibile s-au efectuat 30 795 de testări.
În urma activităţilor de combatere a principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere au fost ridicate 4.121 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, dintre care: 706 pentru încălcarea regimului legal de viteză; 432 pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice; 480 pentru depăşire neregulamentară şi 1.433 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi au fost reţinute/retrase 1.824 de certificate de înmatriculare.
Pentru efectuarea activităţilor de transport rutier şi a altor operaţiuni conexe în condiţii de siguranţă şi calitate, cu respectarea principiilor liberei concurenţe, garantarea accesului liber şi nediscriminatoriu la piaţa transportului rutier, o atenţie sporită s-a acordat respectării legalităţii transporturilor rutiere publice de persoane şi mărfuri, taximetriei şi stării tehnice a autovehiculelor, context în care s-au organizat 163 de acţiuni, dintre care 31 pe linie de transport rutier public de persoane, 91 pe transport rutier public de marfă, iar 33 au vizat transportul în regim de taxi”.
Oficialii IPJ Maramureş au mai anunţat că în cadrul acestor acţiuni s-a colaborat cu inspectorii I.S.C.T.R.- Inspectoratul Teritorial Cluj, reprezentanţii Registrului Auto Român, comisarii Gărzii Financiare Maramureş, inspectori din cadrul I.T.M. Maramureş, cu reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale Baia Mare şi ai Primăriei Municipiului Baia Mare”, a explicat şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş, Viorica Marincaş.
Nu în ultimul rând, pe linia verificării stării tehnice a vehiculelor, lucrătorii rutieri au fost angrenaţi în 61 acţiuni, aplicând 1399 de sancţiuni şi retrăgând 543 de certificate de înmatriculare pentru defecţiuni tehnice. De asemenea, au fost aplicate 238 sancţiuni pentru lipsa rovinietei.