N-a trecut o săptămână de când Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare aprecia public prestația lui Liviu Marian Pop, ministrul delegat pentru dialog social, cu care, susținea edilul, ”vorbesc aproape zilnic la telefon, mă sună el, îl sun eu, mă întreabă dacă au apărut probleme ce trebuie rezolvate urgent”. De asemenea, primarul a spus că de fiecare dată când cei doi se întâlnesc în Baia Mare sau în București, ministrul este interesat de comunitatea băimăreană și de cea maramureșeană.
Cu toate acestea, la numai câteva zile de la acest discurs, lucrurile au luat o altă turnură. Aflat în Baia Mare la sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Pop a vizitat Liceul ”Emil Racoviță”, după care a ieșit la presă cu declarații destul de ciudate, având în vedere relația bună dintre cei doi demnitari și faptul că problema se putea rezolva între ei, fără a fi nevoie de tam-tam-ul din presă. Iată ce a spus ministru:
“Curtea școlii reprezintă un real pericol, fundația construită în 2008 a rămas nesecurizată iar acum elevii sunt lăsați să circule pe platforma respectivă, chiar dacă există riscuri. Mă întreb cum s-a putut aproba, în 2008, construcția acestei fundații – absolut necesară de altfel -, pe un teren care este în momentul de față revendicat? Ba mai mult, ți sala de sport este construită pe un teren aflat în litigiu! O altă mare problemă sesizată este cea legată de centrala termică. Chiar dacă există un proiect la nivelul Primăriei Baia Mare, acesta nu poate fi aplicat, deoarece respectiva centrală este situată sub scări. Astfel, prima întrebare care se naște este cea legată de cine a dat acordul din partea primăriei pentru autorizația acestei centrale termice”.
Pentru un cunoscător al politicii locale, întrebările ministrului vizează o țintă precisă: administrația liberală de sub conducerea lui Cristian Anghel, dar, actualizând cazul, lovește și în cea condusă de Cătălin Cherecheș. Altfel spus, un reprezentant al PSD atacă PNL, tovarășul din USL, cu mai puțin de două luni înainte de alegerile parlamentare, cruciale pentru viitorul acestei țării. Sigur, nu-i un caz izolat în Maramureș, disputele dintre liderii celor trei partide care alcătuiesc USL fiind de notorietate.
Dar să nu politizăm excesiv cazul, să vedem replica pe care i-a dat-o primarul Cătălin Cherecheș prietenului său, ministrul Pop:
”Referitor la articolele apărute la începutul săptămânii în mass media şi care se fac referiri la inspecţia efectuată de către Ministrul pentru Dialog Social, dl Liviu Marian POP, la Liceul “Emil Racoviţă” şi declaraţiile acestuia privind existenţa unui risc iminent în cadrul unităţii şcolare, doresc să aduc următoarele menţiuni:
Cazanul de tip mural considerat ca fiind element de risc major pentru elevi şi clădire a fost montat fără aviz ISCIR în anul 2008, prin decizia conducerii şcolii, cu acordul ISJMM şi din fondurile părinţilor, în scopul asigurării încălzirii încăperilor de la subsol, folosite la vremea respectivă ca săli de clasă. La acea dată primarul municipiului Baia Mare era dl. Cristian Anghel, iar liderul Sindicatului Liber din Învăţământ – filiala Maramureş era tocmai dl. LIVIU MARIAN POP – actualul ministru.
– În aceste condiţii, atitudinea dlui ministru Pop este total deplasată, declaraţia fiind formală şi populistă, la momentul respectiv, anul 2008, domnia sa neavând nici o reacţie în ceea ce priveşte încălcarea prevederilor actului normativ I 13, art 9, care reglementează condiţiile montării şi exploatării instalaţiilor de încălzire sub presiune, demersul respectiv fiindu-i în mod sigur adus la cunostinţă.
– Menţionez că acea instalaţie de furnizare a încălzirii, montată fără avizul Eon Gaz şi al ISCIR , nu a fost preluată în administrare sau exploatare de către departamentul specializat al Primăriei, decizia şi implicit responsabilitatea folosirii revenind directorului, Inspectoratului Şcolar şi pe cale de consecinţă şi liderului de sindicat al SLI Maramureş.
– Ca şi o preocupare actuală a municipalităţii faţă de siguranţa elevilor, menţionez că, întrucât încălzirea în sălile de clasa de la Liceul Racoviţă se face prin sobe de teracotă, s-a dispus şi s-a efectuat montarea elementelor de securitate necesare şi prevăzute de lege, respectiv detectoare de gaz şi electroventile de decuplare a furnizării gazului în toate încăperile pentru eventualitatea producerii pierderilor de gaz.
– Referitor la securitatea elevilor în curtea şcolii, subliniez din nou faptul că amenajările respective au fost realizate tot în mandatul fostului primar Cristian Anghel, responsabilitatea pentru efectuarea construcţiei respective, fundaţii şi elemente de fier beton, aparţinându-i în mod direct acestuia şi secretarului municipiului, persoane care aveau datoria să cunoască în mod cert dacă terenul respectiv este în proprietate publică sau privată.
– Întrucât de la preluarea mandatului s-au constatat numeroase nereguli privind situaţia lucrărilor şi a investiţiilor efectuate în unităţile de învăţământ (licee, şcoli, grădiniţe, creşe), în ultimii 5 ani sume imense raportate ca fiind cheltuite fiind imposibil de justificat, s-a dispus efectuarea unor verificări de către o comisie condusă de viceprimarul Dumitru Matei, în urma anchetei datele urmând a fi făcute publice, iar persoanele vinovate vor fi trase la răspundere.
Administraţia publică locală este impresionată de interesul manifestat de dl. ministru Pop faţă de starea unităţilor şcolare, singurul aspect discutabil fiind cel al obiectivităţii şi corectei informări privind responsabilitatea celor menţionate în declaraţiile acestuia”.
Grigore Ciascai