Diete minune pregătite de specialişti. Mai mulţi experţi în sănătate anticipează „o nouă eră” a dietelor de slabit, care va ajuta persoanele supraponderale să scape mult mai repede şi sigur de povara surplusului de kilograme, potrivit unui nou studiu ce va fi publicat integral în ediţia din luna ianuarie 2016 a revistei de specialitate “Obesity”.
Astfel, oamenii de ştiinţă americani sunt pe cale să lanseze un nou program de dietă personalizată pe baza particularităţilor genetice ale unui pacient care luptă cu obezitatea. Concret, este vorba de un ghid de control al greutăţii corporale care va include, pe lângă regimul de slăbit individualizat, un plan de activităţi fizice asociate, ce vor ajuta la optimizarea şi menţinerea rezultatelor. Specialiştii au plecat de la ideea că trebuie analizată în detaliu legătura intrinsecă dintre genetică, comportamentul alimentar şi bolile metabolice. Mai mult, aceştia au explorat factorii care influenţează slăbirea şi recâştigarea kilogramelor date jos anterior, efectul yo-yo, cu care se confruntă 99% dintre persoanele care au trecut printr-o cură de slăbire. Totododată, experţii vor putea colecta informaţii funcţionale despre pacienţi cu ajutorul unor dispozitive non-invazive care vor fi utlizate pentru un plan eficient de slăbit.
“Cred că în cel mult cinci ani de acum încolo, vom avea rezultate uimitoare în managementul pacienţilor cu probleme de greutate” – a declarat Molly Bray, genetician şi profesor de ştiinte ale nutriţiei de la Universitatea Texas din Austin, coordonatoarea grupului de cercetători americani care lucrează la acest proiect revoluţionar. Ea a adăugat că, în viitor, cu ajutorul senzorilor automaţi şi cu probele de salivă ale pacienţilor pentru analiza genetică, se va realiza o scanare exactă a factorilor de risc pentru obezitate, dar şi setul de recomandări de dietă potrivită fiecăruia în parte pentru a atinge ţinta dorită în lupta cu surplusul de greutate. In plus, se va putea menţine pe termen lung rezultatul obţinut printr-o monitorizare eficientă a stilului de viaţă şi prin corectarea tulburărilor de comportament alimentar.
În prezent, există o amplă dispută în lumea medicală în legătură cu existenţa “genei obezităţii”, mai ales în contextul în care oamenii de ştiinţă atrag insistent atenţia asupra incidenţei tot mai mari a comorbidităţilor asociate acestei probleme de sănătate – diabet, afecţiuni cardiovasculare şi cancer – care împovărează sistemele medicale din toate ţările lumii şi care cresc riscul riscul de deces al unui persoane la o vârstă prematură. Mai multe cercetări anterioare au demonstrat că aproape jumătate din variaţiile IMC (indexul de masă corporală) ale unei persoane au la origine factori genetici, iar restul depind de stilul de viaţă, spun cei de la romanialibera.
sursă știre stiripesurse.ro