Decizia Comisiei de Cod Electoral privind renunțarea la votul uninominal în cazul alegerii președinților de Consilii Județene, continuă să aibă reacții în teritoriu. Revenirea la alegerea lor prin votul consilierilor județeni este considerată a fi o mare greșeală, pentru că președintele va fi tot timpul la mâna celor care se pricep la jocurile de culise. Se va instala instabilitatea existentă înainte de 2008, deoarece în orice moment se va putea forma o majoritate a consilierilor care să încerce schimbarea președintelui.
S-ar renunța astfel votul real al cetățenilor, care nu vor putea să aleagă dintre mai mulți candidați pe cel care îl consideră cel mai bun. Vom asista la scene hilare, pe care le-am mai văzut până în 2008, în care lupta pentru președinție a durat săptămâni sau chiar luni, de multe ori depinzând de un singur vot. Astfel, un consilier independent bunăoară, ajunge să își vândă votul pentru o sumă astronomică. Majoritățile constituite pe criterii care n-au nimic de-a face cu politica partidelor sau interesul cetățenilor, propun și susțin persoana cu care au ajuns la înțelegere. E adevărat că partidele pot interveni prin excluderea consilierilor care nu respectă indicațiile primite și înlocuirea lor cu alte persoane de pe lista de candidați, dar tot instabilitate s-ar numi situația creată.
În loc de un baron local vom avea vreo 30
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureș, Zamfir Flore Ciceu, consideră că modificarea legislativă ar transforma toţi consilieri judeţeni în mici baroni care şi-ar negocia sprijinul acordat unui candidat.
”Garantat, cel mai bun sistem de reprezentare al electoratului este cel direct, prin alegerea directă. În schimb cred că gândirea sau, mă rog, cea care a dus la o atare propunere, că deocamdată este în stadiul de propunere, este ceea ce s-a întâmplat în România ultimilor ani şi la ceea ce media întreagă numeşte baroni locali. Părerea mea este că nu printr-o normă legală se instituie sau nu aceşti baroni locali ci prin faptele lor. Deci baronii, sau ceea ce numeşte media baroni sunt cei care s-au comportat într-un anume mod. Acuma, eu cred că şansa democraţiei este aceea de a avea o cât mai mare reprezentativitate. Această reprezentativitate este asigurată întotdeauna prin vot direct ca alegătorul să fie cel care decide pe cine trimite într-un loc sau altul.
La alegerile indirecte se poate întâmpla un anume fenomen sesizat şi de către unii dintre colegii mei cu care am stat de vorbă pe acest subiect. Aceştia spuneau că dintr-un baron acum vom face 30 şi ceva. Adică fiecare dintre consilierii judeţeni să fie un mic baron pentru că poate negocia la un moment dat pe cine să susţină. Din păcate realitatea ultimilor ani ne-a dovedit că aşa este, de aceea s-a şi adoptat măsura reprezentării directe. Acum avem şi contraponderea. Nu mai este bună reprezentarea directă ci cea indirectă. Depinde ce fel de filosofie politică vrem să adoptăm în România, ce este mai bine şi ce rol vrem să aibă Consiliul Judeţean în această situaţie a reprezentării indirecte. Mai poate să aibă aceeaşi forţă de implementare de categorii de politici administrative la nivel judeţean pe care o are reprezentativitatea directă sau nu? Este de decis”, a spus președintele Zamfir Ciceu.