Zona cartierului Gării va fi modificată. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care va sta la baza investițiilor demarate în cartierul băimărean a fost supus deja unei prime dezbateri publice. Acesta urmează ca la finele săptămânii viitoare să fie publicat pe site-ul Municipiului Baia Mare, www.baiamare.ro, pentru a putea fi consultat de cât mai mulți cetățeni. Planul Urbanistic Zonal propus pentru zona Gării este corelat cu o serie de acțiuni care fac parte din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană pentru perioada 2015-2020.
Odată implementat, în zona cartierul Gării din Baia Mare vor fi dezvoltate perimetrele de spații verzi precum și locurile de promenadă. De asemenea, parcările vor fi înlocuite cu parcări subterane, astfel încât întreg spațiul să primească o altă înfățișare demnă de o poartă de intrare în municipiul Baia Mare. Mai exact, este vorba de reamenajarea piațetei din fața Gării, o suprafață de aproximativ 18.000 de metri pătrați.
„Este vorba despre o intervenție strict la nivelul spațiului public în sensul îmbunătățirii lui. Necesitatea acestui Plan Urbanistic Zonal este una importantă mai ales că zona Gării este poarta de intrare în acest oraș. Orice persoană care intră în contact cu Baia Mare prin zona Gării trebuie să aibă un reper de reprezentativitate și cred că este foarte important ca noi băimărenii să le putem oferi un spațiu care să demonstreze ce fel de comunitate suntem și cum dorim să ne prezentăm în fața lumii”, a spus Mihaela Pușnava, urbanist.
Amenajarea care va fi realizată în zona Gării va pune accent pe zona pietonală, întreaga zonă publică fiind amenajată în acest sens. Un aspect important îl reprezintă numărul locurilor de parcare pentru cei care locuiesc în zonă și pentru clienții supermarket-ului din piață Pentru realizarea acestui lucru în Planul Urbanistic Zonal a fost propusă înființarea unei parcări la sol și una subteranăcu o capacitate de 85 de locuri dintre care 25 să fie situate la nivelul solului și 60 în subteran, pe 2 niveluri.
„Până acum în cartier s-au făcut lucrări pe segmental de apă și canalizare. Pe lângă această chestiune există o mare problemă proprietarii blocurilor în legătură cu tot ceea ce înseamnă rețele interioare, respectiv subsolurile de blocuri. Este cea mai mare problemă și este un focar de infecție pentru că nimeni nu gestionează rețelele interioare și nimeni nu mai gestionează chestiunile de la subsolurile blocurilor. Problema este că foarte puțini proprietari mai întrețin spațiile comune de la blocuri, scările de bloc sau subsolurile. Și asta va fi o problem din ce în ce mai mare de acum încolo. O să vă propun să facem câte o echipă de intervenție care să fie la dispoziția proprietarilor sau șefilor de scară și să vină să facă anumite tipuri de reparații curente dar și capitale la un moment dat. Altfel, lucrurile nu vor funcționa în timp”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Pentru a mări zona de spațiu verde, în Planul Urbanistic Zonal este cuprins realizare unor gradene și pergola pe suprafața care urmează să fie amenajată. De asemenea, planul de dezvoltare prevede și realizarea unor pavilioane.
Simona Vasiac