Miercuri, 1 martie, a avut loc primul termen de judecată, pe fond, al procesului în care este cercetat primarul ales al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Prima persoană audiată a fost denunțătorul Șpan Cristian. Acesta este un personaj vulnerabil din punct de vedere legal. Este condamnat cu suspendare pentru o infracțiune rutieră, suspect într-un dosar al DNA-ului, dar și cercetat într-un al treilea dosar, pentru o infracțiune rutieră.
Denunțătorul a fost audiat timp de aproximativ șase ore de către judecător. Fiind ora înaintată când a terminat de dat declarații, procurorul a mai pus trei întrebări. Cele ale lui Cătălin Cherecheș și ale avocaților săi vor fi adresate abia la termenul din 7 aprilie.
Este ciudat cum o declarație, chiar una dintre cele mai importante din dosar, este întreruptă și se revine asupra sa după cinci săptămâni. Acest lucru, conform drepturilor cetățenești, poate aduce atingere echității unui proces. În mod normal, reluarea audierilor se face după o zi, nu mai mult de cinci zile.
Revenind la declarația denunțătorului Șpan Cristian, respectiv la audierea făcută de către judecător, constatăm cu surprindere următoarele:
–la momentul declanșării acestui dosar, Șpan susținea că primarul i-a cerut cu titlu de mită acțiunile de la trustul de presă Emaramureș. Ieri, în instanță acesta a declarat că trustul de presă era cumpărat din banii lui Cătălin Cherecheș și a fost întreținut financiar din banii proprii ai lui Cherecheș până la sfârșitul anului 2015. Șpan a recunoscut că toate sumele primite de la Cherecheș, respectiv echivalentul a 200.000 de euro, cheltuieli salariale ale angajaților de la Emaramureș le-a trecut în contabilitate ca și aport personal deși recunoaște că sunt banii lui Cherecheș. Este absolut clar că inițial Șpan a mințit. Orice om înțelege că nu poți să ceri sau să iei cu titlul de mită ceva ce ai cumpărat și este al tău, un bun recunoscut de către cealaltă persoană că este al tău.
-faptul că numitul Șpan Cristian a administrat defectuos trustul de presă Emaramureș și a pierdut toate licențele nu înseamnă că trebuie să ajungă la momentul în care să facă un denunț mincinos doar ca să scape de obligația față de Cătălin Cherecheș. Ceea ce a făcut Șpan cu Cătălin Cherecheș în relația cu trustul de presă Emaramureș înseamnă înșelăciune. Cherecheș, înțelegem noi, i-a dat un mandat lui Șpan să cumpere Emaramureș și să-l administreze pe termen limitat, urmând ca sumele să fie recuperate prin servicii media sau suma să fie rambursată prin servicii sociale la trustul de presă pe care, așa cum recunoaște Șpan, Cherecheș l-a cumpărat din banii săi personali.
-numitul Șpan a spus în fața instanței că i-a remis lui Cherecheș în anul 2015 aproximativ 50.000 de lei și 2016 suma de 30.000 de lei. O simplă întrebare: De ce i-ar fi cerut Cherecheș lui Șpan aceste sume derizorii, atâta vreme cât Cătălin Cherecheș i-a dat lui Șpan pentru trustul de presă Emaramureș și clubul de fotbal aproximativ 300.000 de euro în perioada 2013-2016 ? Chiar numitul Șpan a spus în fața judecătorului: Cherecheș îi dădea aproximativ 50.000 de lei/lună pentru funcționarea trustului de presă. În acest sens este absolut ilogic să credem că Șpan i-a dat sume de 10.000 de lei, 20.000 de lei, în total 70.000 de lei lui Cherecheș atâta vreme cât el a primit de 30 de ori mai mult. De ce nu putea interveni o compensare?
-numitul Șpan a susținut ieri că între el și Cătălin Cherecheș era o relație de amiciție și încredere, tocmai din acest motiv având primarul încredere să îi lase pe mână trustul de presă Emaramureș spre administrare. Gândul nostru este de ce Șpan, conform declarațiilor sale, nu i-a înmânat niciodată personal banii pe care pretinde că îi dădea cu titlu de mită? De ce Șpan a declarat că doar la primărie au avut discuții despre sumele de bani pe care le-ar fi pretins Cherecheș, respectiv că la primărie a lăsat sumele mai sus amintite? Dacă erau amici, bănuim că se întâlneau și la cafenele, restaurante, în birourile de la Emaramureș sau la diferite activități sportive. De ce niciodată nu s-a întâmplat remiterea de bani în altă parte decât la primărie?
–Șpan recunoaște că primarul Cătălin Cherecheș i-a dat în anul 2016, în mai multe tranșe suma de 100.000 de lei pentru diverse nevoi ale clubului de fotbal. De asemenea, recunoaște că sumele erau bani din banii personali ai lui Cătălin Cherecheș. Mai mult, în declarația sa, Șpan spune că a cerut sau a luat împrumut sume de bani de la diverse persoane dar doar banii primiți de la Cătălin Cherecheș îi consideră cadou.
–un lucru interesant, spus din prostie sau sinceritate, de către numitul Șpan este că din anul 2015 îi solicita primarului să susțină finanțări în fața Consiliului Local pentru clubul de fotbal spunând direct în fața judecătorului că dacă nu face acest lucru va avea probleme mari în presa locală și națională. Asta sună cumva a șantaj sau amenințare?
-un alt lucru ca din filmele cu Stan și Bran a fost declarația lui Șpan conform căreia i-a dat unei angaje a trustului de presă Emaramureș suma de 10.000 de lei pentru a-I duce acești bani lui Cherecheș cu titlu de mită. Mai apoi, același Șpan continua să spună că primarul era totuși plecat din țară la acel moment.
-numitul Șpan a mai spus că la data de 25 aprilie 2016 i-a dat nașului său, Liviu Bala, suma de 5.000 de euro, bani pe care îi consideră tot mită pentru Cherecheș, dar totodată recunoaște că această sumă a făcut parte dintr-un împrumut de 20.000 de euro pe care Bala l-a luat de la o terță persoană, din care Șpan a folosit 5.000 de euro pentru clubul de fotbal. Dar în această situație, denunțătorul consider că suma respectivă nu trebuia să o restituie. Se pare că Șpan este obișnuit doar cu cadouri.
–Șpan a mai declarat că de două ori a primit sume de bani prin intermediul nașului său, Liviu Bala pentru a-i folosi pentru clubul de fotbal sau în trustul Emaramureș, și chiar dacă din interceptările făcute într-un mod clandestin Bala consideră acei bani împrumut, Șpan îi consideră… cadou. Mai mult, una dintre sumele împrumutate, 20.000 de lei, denunțătorul ar fi adus-o lui Cherecheș. Și ce credeți că se întâmplă mai departe? Cherecheș îi dă banii înapoi lui Șpan.
–un episod interesant petrecut ieri în fața instanței a fost momentul întrebărilor puse de către procurorul DNA lui Șpan. Când acesta este întrebat dacă i-a cerut vreodată bani împrumut lui Cherecheș, ce credeți că răspunde Șpan? „Da, i-am cerut bani împrumut lui Cherecheș dar nu mi-a dat niciodată!”. Să înțelegem că primarul era prostul satului care nu dădea niciodată bani împrumut, ci doar oferea cadouri?
-la un moment dat, Șpan a fost întrebat de către instanță cum a înregistrat discuțiile cu Cătălin Cherecheș de-a lungul timpului. Acesta răspunde simplu – cu telefonul mobil personal. Este cunoscut faptul că pentru o înregistrare, chiar și privată, trebuie luat suportul original, astfel încât această înregistrare să nu fie copiată sau trunchiată. În continuare, Șpan este întrebat când a predat telefonul mobil la organele de cercetare. Răspunsul denunțăorului este surprinzător! L-a predat abia după ce a fost arestat Cherecheș, deși dosarul făcut pe baza înregistrărilor clandestine făcute de Șpan a fost demarat în decembrie 2015, iar primarul a fost arestat în 26 aprilie 2016.
Întrebat cum a procedat cu înregistrările, Șpan continuă seria dezvăluirilor de-a dreptul hilare. Timp de șase luni, perioadă în care Șpan și DNA-ul îl vânau pe Cherecheș, denunțătorul a dus doar stick-uri sau CD-uri cu înregistrări la DNA. Delatorul a spus în fața instanței că înregistra cu telefonul mobil personal și apoi, în incinta biroului, descărca în laptop înregistrarea, vedea ce poate fi interesant și copia conținutul pe un alt suport, stick sau CD după care mergea la DNA. Amintim că aceste lucruri sunt inacceptabile din perspectivă legală și ar trebui să ducă demult la nulitatea așa-ziselor probe obținute clandestine și distorsional tehnic.
–conform declarațiilor date de Șpan, din septembrie 2015 și până în aprilie 2016 nici nu a remis și nici nu i-au fost cerute sume de bani de către Cherecheș. Atunci se pune întrebarea: ce s-a întâmplat în această perioadă? De la Șpan aflăm că în această perioadă el lucre deja cu DNA-ul și aștepta să identifice un moment în care să îi plaseze sume de bani lui Cherecheș. Acum se explică hărțuirea la care, spun surse din anturajul primarului, a fost supus acesta zilnic prin nenumăratele vizite, prin amenințări de către numitul Șpan.
Cu ce ne mai uimește Șpan?
-denunțătorul a declarat la un moment dat că, pentru a face deconturi, a făcut facturi false în valoare de aproximativ 300.000 de lei, în anul 2015. Lui Cătălin Cherecheș, susține în denunț, i-ar fi dat 50.000 de lei în anul 2015, fără să aibe vreo probă în acest sens, dar uită să spună ce a făcut cu diferența de 250.000 de lei, diferență rezultată din facturile false pentru care s-a autodenunțat în fața judecătorului.
-în declarația sa, Șpan a spus că în anul 2016 Cătălin Cherecheș i-ar fi solicitat sume de bani pentru a iniția un proiect de hotărâre în Consiliu Local pentru finanțarea clubului cu suma de 1 milion de lei. În dosar există o hârtie depusă, document datat la sfârșitul lunii februarie 2016, semnat de Cătălin Cherecheș în calitate de primar al municipiului Baia Mare prin care clubul FCM Baia Mare este anunțat că din cauza sumei de 200.000 de lei, datorie la bugetul de stat și 400.000 de lei, datorie la bugetul local, clubul nu mai poate fi finanțat. Întrebarea este cum putea cineva să ceară mită o sumă derizorie de 30.000 de lei pentru o hotărâre de finanțare care era din start imposibilă și pe care Cătălin Cherecheș a spus din start, în scris, că nu o poate susține legal?!
În finalul declarației date de denunțătorul Șpan Cristian, aflăm că la mijloc nu a fost vorba de niciun flagrant pentru că acesta a lăsat banii pe un raft al anexei biroului lui Cătălin Cherecheș și a plecat. Peste jumătate de oră, când DNA-ul a intrat în biroul primarului suma de bani a fost găsită acolo unde a fost lăsată de către denunțător.
Această analiză este una parțială. După întrebările pe care Cătălin Cherecheș și avocații săi le vor adresa la termenul din 7 aprilie, vom reveni cu o analiză amplă.
ACTUALMM
Citește și: http://2.actualmm.ro/iuda-cine-este-cristian-span-denuntatorul-primarului-catalin-chereches/