Mai multe țări au deschis anchete după șocul provocat de operațiunea jurnalistică cunoscută de acum sub codul ‘Panama Papers’, care dezvăluie un vast sistem de evaziune fiscală implicând înalți responsabili politici, sportivi și miliardari, sintetizează situația AFP.
Repercusiunile divulgării de către peste o sută de canale media în lume a circa 11,5 milioane de documente provenind din arhivele secrete ale societății de consultanță panameze Mossack Fonseca au apărut imediat, provocând un seism politic în Islanda, lansări de anchete în Franța, Spania și Australia, indignare în Rusia, dezmințiri în cascadă.
Nume din anturajul președinților rus Vladimir Putin, chinez Xi Jinping, sirian Bashar al-Assad și regelui marocan Mohammed al VI-lea au apărut în aceste documente, dar și ale unor sportivi celebri ca Michel Platini și Lionel Messi.
Acesta din urmă, respingând ‘acuzațiile injurioase’, a dezmințit că ar fi comis vreo evaziune fiscală, afirmând că societatea panameză creată de foști consilieri fiscali ai familiei sale nu avea niciodată fonduri.
La Moscova, replica a fost usturătoare, vizând direct SUA: ancheta ar fi fost desfășurată în special de ‘foști angajați ai Departamentului de stat, ai CIA și ai serviciilor secrete’ și este plină de ‘invenții’, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului.
‘Ținta principală’ a anchetei, potrivit căreia persoane din anturajul lui Vladimir Putin ar fi deturnat până la două miliarde de dolari, o constituie Rusia și președintele său, cu scopul de a ‘destabiliza’ țara, a asigurat el.
Primul ministru islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, care ar fi creat o societate în Insulele Virgine Britanice pentru a ascunde acolo milioane, este de asemenea în încurcătură: el a exclus să demisioneze, în pofida cererii miilor de manifestanți la Reykjavik luni seara. O moțiune de cenzură a fost depusă de opoziție, care va fi votată de parlament la o dată încă neprecizată.
Deși recurgerea la societăți ‘offshore’ nu este ilegală în sine, mai multe personalități evocate în ‘Panama Papers’ au încercat să se disculpe.
În Ucraina, fără a nega existența unor conturi în Insulele Virgine Britanice, președintele Petro Poroșenko a dat asigurări că el a respectat litera legii cu strictețe.
În Argentina, președintele Mauricio Macri, citat ca director al unei întreprinderi cu baza în Bahamas, a negat și el orice neregulă și a indicat că societatea respectivă ‘și-a încetat existența în 2008 pentru că investiția nu s-a făcut’.
Vizată de asemenea pentru bunuri imobiliare la Londra, administrate prin cabinetul panamez, familia premierului pakistanez Nawaz Sharif a respins orice ilegalitate.
Mai multe guverne au angajat deja proceduri judiciare. Justiția franceză a deschis o anchetă pentru ‘clarificarea unor fraude fiscale agravate’, practicile dezvăluite fiind ‘susceptibile să vizeze rezidenți fiscali francezi’.
În Spania, justiția și fiscul au deschis anchete, fiscul olandez promite să se intereseze de posibile cazuri de evaziune fiscală, iar Australia a lansat investigații asupra a 800 de clienți ai casei de avocatură Mossack Fonseca.
Aproape 30 de bănci germane — între care Deutsche Bank și Commerzbank — ar fi recurs la serviciile cabinetului Mossack Fonseca, potrivit Suddeutsche Zeitung, cotidianul care a obținut primul documentele criptate, transmise printr-o sursă a cărei identitate este păstrată secretă.
Mai multe ONG-iri anticorupție au lansat un apel la interzicerea pur și simplu a societăților fantomă anonime, Transparency International susținând că acestea reprezintă ‘latura obscură a sistemului financiar mondial’.
GAFI (Grupul de Acțiune Financiară) retrăsese totuși în februarie Panama de pe lista sa neagră de spălare de capitaluri și de finanțare a terorismului după o serie de reforme adoptate de guvernul acestei țări.
Detaliile operațiunii jurnalistice continuă să iasă la lumină, iar canalele mass-media promit să publice noi dezvăluiri.
Pe lista Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), în afară de responsabili politici, mai figurează celebrități ca actorul Jackie Chan, cineastul spaniol Pedro Almodovar, personalități ale sportului ca jucătorul de golf Nick Faldo și chiar un membru al comisiei de etică a FIFA.
Cotidianul Le Monde s-a angajat să divulge numele unui ‘mare partid politic francez’.
În toată lumea, peste 214.000 de entități offshore sunt implicate în operațiuni financiare în peste 200 de țări și teritorii, potrivit dezvăluirilor consorțiului, care acoperă o perioadă de aproape 40 de ani (între 1977-2015).
Potrivit cabinetului de consultanță Mossack Fonseca, publicarea acestor documente constituie o ‘crimă’ și un ‘atac’ împotriva statului panamez. Guvernul acestei țări a asigurat că va ‘coopera viguros’ cu justiția în cazul deschiderii unei proceduri judiciare.