În cadrul ședinței Consiliului Local al municipiului Baia Mare din 17 august, primarul Cătălin Cherecheș a vorbit despre situația gestiunii deșeurilor menajere la nivelul orașului și despre criza de zilele trecute când cei de la Drusal nu au ridicat gunoiul, generând un haos pe străzile din oraș. Toată lumea arăta cu degetul înspre primar când, în fond, vinovați sunt cei de la Consiliul Județean Maramureș care gestionează de doi ani de zile contractele care țin de ridicarea și depozitarea deșeurilor.
Începând cu decembrie 2019 Municipiul Baia Mare nu mai exercită activitatea de salubrizare menajeră. Există în acest sens două contracte de care se ocupă Consiliul Județean Maramureș: unul care vizează tratarea mecano- biologică, sortarea, transportul (dintre punctul de lucru în care se face sortarea și locul în care se depozitează deșeurile) și depozitarea deșeurilor, respectiv un contract între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – care este alcătuită din toate toate Unitățile Administrativ Teritoriale din județul Maramureș – pentru colectarea acestor deșeuri, încheiat în baza unei licitații realizate în 2019.
„În acest for, ADI Deșeuri, Municipiul Baia Mare are 1 vot din 77, chiar dacă proporția și impactul pe care îl are orașul nostru este de 30 -40 la sută din tot ceea ce înseamnă activitatea acestui serviciu integrat. Nu avem niciun fel de pârghie prin care noi, Municipiul Baia Mare, să intervenim în activitatea Consiliului Județean cu privire la gestionarea depozitării deșeurilor”, a declarat primarul Cherecheș.
În decembrie 2019 s-a încheiat gestionarea de către Municipiul Baia Mare a salubrizării menajere, fiind preluată de aceste entități județene. Nu ar fi nimic anormal dacă momentul ales nu ar fi fost în plină iarnă și fără să existe condițiile contractuale respectate: depozitarea deșeurilor, respectiv depozitul ecologic de la Fărcașa care nu era finalizat.
„Nu era finalizat așa cum nu este nici astăzi și nu va fi nici în următorii trei ani. Nu am înțeles de ce Consiliul Județean a demarat o licitație pentru gestionarea depozitului ecologic și a întregului sistem fără ca cea mai importantă verigă a acestui sistem, respectiv depozitul ecologic, să fie funcțional. Din punctul meu de vedere, contractele de la bun început au fost fără obiect.
Sunt foruri la nivelul statului român care ar trebui să verifice aceste chestiuni pentru că, fiecare dintre noi, suntem băimăreni – unii strict persoane fizice, alții reprezentăm și entități publice sau societăți comerciale – dar cu toții plătim costurile ridicării gunoiului, respectiv a salubrizării menajere. Și ce constatăm ?! Constatăm că în anul 2019, în decembrie, se demarează derularea contractului de tratare mecano – biologică, sortare, respectiv depozitare în rampa ecologică de la Fărcașa, componentă a contractului pe care societatea SC Drusal SA l-a încheiat cu Consiliul Județean pentru o sumă de aproximativ 120 RON.
Ne trezim la un moment dat noi, băimărenii, că se adiționalizează acest contract și se dublează, schimbându – se într-un mod radical caracterul licitației, respectiv caracterul contractului, în sensul în care nu s-a mai depozitat la Fărcașa, s-a depozitat la marginea Băii Mari. Știm foarte bine ce nenorocire ne-au generat cei care au depozitat acolo și cei care le-au dat voie să depoziteze acolo. O dublare care s-a întâmplat pe baza incompetenței celor care, nu de astăzi, ci de multă vreme, au gestionat sistemul integrat de gestiune a deșeurilor. O diferență pe care o plătesc băimărenii și maramureșenii, dar nicidecum Consiliul Județean Maramureș, așa cum ar fi normal.
Noi ne-am asociat pentru un sistem integrat de management al deșeurilor, care înseamnă groapa de gunoi de la Fărcașa – numită depozit ecologic – și care oricum nu există. Fără acceptul nostru s-a denaturat această chestiune și s-au dublat prețurile imediat după ce s-a semnat acest contract”, a mai spus primarul.
Trecerea de la o epocă politică (PSD) la altă epocă politică (PNL) a adus înmulțirea la doi a costurilor cu privire la gestionarea deșeurilor menajere. Dacă vechea conducere a Consiliului Județean a generat dublarea, de la 120 la 240 de lei, acum există un nou cost: de 420 de lei. Un cost aruncat în spatele cetățenilor municipiului Baia Mare, respectiv a societăților comerciale care își desfășoară activitatea aici.
„Ce vină avem noi că cei de la Consiliul Județean nu au fost în stare să gestioneze un proiect, respectiv să finalizeze o lucrare atât de importantă cum e cea de la Fărcașa ?! Dacă au considerat că din punct de vedere tehnic această investiție nu mai este viabilă de ce nu au venit în fața finanțatorilor, respectiv în fața partenerilor, să găsim soluții ?! De ce trebuie să împingem la nesfârșit înainte o căruță care e spartă, ruptă și cu caii morți ?! Și total nelegal, dealtfel?!
Avem depozitul ecologic de la Fărcașa, nefuncțional. Trebuia generată activitatea de tratare mecano – biologică, sortare și transport până la depozitul ecologic de la Fărcașa cu instalațiile aferente pe care le pune la dispoziție Consiliul Județean și care astăzi sunt la Fărcașa m, însă ieșite din garanție, nefiind folosite vreodată. Mai mult decât atât, multe dintre componentele tehnice, utilajele care erau la Fărcașa, puteau fi aduse la Baia Mare într-o situație delicată, să scazi costurile, nu să-i pui pe cei care prestează, respectiv societatea Drusal, să vină ei cu utilajele lor. S-au trezit cei care au pierdut licitația că peste câteva luni de zile locul în care trebuie să se desfășoare activitatea nu mai este la Fărcașa, ci este la Groși, că utilajele nu le mai pune la dispoziție Consiliul Județean, ci le pune la dispoziție, incomplet și fără a bifa toate procedurile tehnice, societatea care a câștigat. Mai mult, își dublează prețul, se mai dublează încă o dată după un an și jumătate – deci de la 120 ajungem la 420, un dezastru total din perspectiva gestiunii deșeurilor, iar diferența aceasta o plătim noi, băimărenii, și întreb… De ce o plătim?! Ce treabă avem noi cu faptul că titularii contractului, respectiv Consiliul Județean, nu a putut să gestioneze corect acest proiect?!”, a declarat Cătălin Cherecheș.
Baia Mare se va ocupa local de gestionarea deșeurilor menajere
Primarul Cherecheș a anunțat că va propune Consiliului Local ca Baia Mare să fie retrasă din proiectul județean de gestionare a deșeurilor și să se ocupe prin propriul serviciu de această activitate.
„Există o specificație dată de către finanțatorul sistemului integrat de management al deșeurilor prin care se specifică foarte clar că dacă o autoritate locală are un serviciu public care gestionează și are în formula de organizare, în documentele de constituire, atribuții pe salubrizare, nu se procedează la externalizare.
Le aduc aminte încă odată, așa cum am spus încă de la început celor de la ADI Deșeuri: a introduce Municipiul Baia Mare în această logică contractuală a externalizării, având în vedere că Municipiul Baia Mare are un serviciu public de foarte mulți ani care are în structură, respectiv în actele constitutive e clar certificată ca și operator de salubrizare pentru domeniul public și privat al Municipiului Baia Mare, chestiunea externalizării o consider una abuzivă și un prejudiciu adus orașului nostru și din perspectivă financiară, dar în special din perspectiva organizării, a calității vieții și a sănătății populației, respectiv a respectului pe care îl avem față de mediu”, a mai spus primarul, în ședință.
Consiliul Județean ignoră autoritatea locală, implicit pe băimăreni
„Am făcut numeroase comunicări către Adi Deșeuri și Consiliul Județean. Sunt două variante de răspuns. Tăcere, adică ignor total din partea dânșilor ori răspunsuri date în derizoriu, în batjocură față de ceea ce înseamnă autoritate locală.
Înțeleg că ne consideră proștii de serviciu care tot timpul trebuie să repare sau să salveze lucrurile care merg prost, dar aici vorbim deja de o exagerare și o chestiune dramatică pentru cetățenii Municipiului Baia Mare și din perspectiva condițiilor și din perspectiva costurilor, dacă vorbim despre firme”, a declarat Cherecheș.
“Vorbim și de furt aici”
Primarul Cătălin Cherecheș a făcut câteva dezvăluiri cel puțin interesante, care ar putea reprezenta și obiectul unor anchete pentru anumite entități ale statului. Nu este prima dată când Cherecheș vorbește despre metodele prin care se monetizează situația deșeurilor menajere.
„Vorbim și de furt aici. Da, despre furt. Probabil că la societățile private mari există un program în care, fiind volumul mai mare, și beneficiul mai mare, merge societatea și ridică gunoiul. În rest, toate societățile comerciale și vă dau exemplu societățile comerciale care sunt la parter de blocuri, pe bulevarde, aruncă gunoiul în punctele de colectare pentru persoanele fizice. Nu cred că a văzut cineva, pe marginea bulevardului, într-una din zile, anunțat într-un program, să fie tomberoanele de la societățile comerciale scoase afară ca să vină mașina de gunoi să le ridice. Se încasează bani foarte mulți, în baza unor contracte directe între societățile respective și societatea Drusal. Firmele plătesc și aruncă la punctele de colectare ale municipiului pentru persoane fizice, pentru care persoanele fizice, respectiv municipiul plătește.
Estimat, pentru anul trecut, sunt între 8 milioane și 9 milioane de lei, aproape 2 milioane de Euro, bani câștigați pentru că cineva care gestionează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară nu-și face treaba. Și nu de astăzi, ci de când s-a înființat”, a dezvăluit primarul.
Cherecheș a anunțat totodată că se retrage din structurile ADI Deșeuri, iar aleșii locali nu au decât să numească pe altcineva care să îi reprezinte, dacă mai doresc acest lucru.
De ce nu poate Baia Mare să gestioneze momentan problema deșeurilor
Prin masterplan-ul adoptat la nivel județean, localitățile sunt constrânse să accepte modul de gestionare impus prin contract, chiar dacă acesta nu este în avantajul cetățenilor. Baia Mare, spre exemplu, ar fi putut foarte bine să se ocupe de una singură de gestionarea acestei probleme, însă nu ar primi aviz pentru că ar încurca planurile celor care sunt preocupați să genereze munți de gunoaie, să închirieze și să vândă spre Consiliul Județean terenuri și alte șmecherii prin care să fie generați bani pentru grupurile de interese.
„Dacă Municipiul Baia Mare vrea astăzi să facă o stație de ardere, de banalizare a deșeurilor din care să facă, spre exemplu, curent electric, nu poate pentru că nu este o componentă a master planului și nu primește aviz de mediu pentru o astfel de componentă! Ca să vă dați seama cam ce tâmpenie există, și pe care nu o realizăm, ajungând să ne milogim de seara până dimineața, la unii și la alții, și aici în speță Consiliul Județean, ca să ne primească niște bascule de gunoi din întreg Maramureșul. Iar chestiunea tot nu e rezolvată. Decât parțial. Pentru că la depozitele acestea ecologice de la Oradea, Timișoara sau din altă parte se duce fracția umedă, condiții in care mă întreb: unde e fracția uscată?
Va fi o toamnă fierbinte, vă garantez, și vă întreb: credeți dumneavoastră că pentru o zi, două, nu găsea societatea Drusal o zonă unde să pună deșeurile din municipiul Baia Mare?! Bineînțeles că găsea!”, a spus Cherecheș.
Ce se urmărește prin criza gunoaielor în Baia Mare
Evident, toată această situație generată pentru a doua oară într-un an, în Baia Mare, are fără doar și poate un singur scop: denigrarea lui Cherecheș. Pe considerentul că cetățenii cred că el și nu Consiliul Județean se ocupă de gestionarea ridicării deșeurilor menajere, se regizează din când în când o criză pentru ca cetățenii să muște momeala și să arate cu degetul înspre primar.
„Totul a fost în aceeași logică ca și anul trecut în toamnă, când într-o dimineață ne-am trezit că fac angajații Drusal grevă. Oamenii aceea, cu tot respectul față de ei, pentru că sunt oameni harnici,chiar știu ce înseamnă grevă și se organizează foarte rapid, s-au gândit chiar la începutul campaniei electorale să facă grevă pentru că le trebuie 100 lei în plus la salariu… Atunci ne-am organizat într-o manieră demonstrativă și, cu utilajele pe care le deține municipiul, am dat un exemplu că putem și fără societatea Drusal.
Asta într-un fel a generat o bifă în profilul psihologic pe care l-au făcut unii și au zis: lasă, mai așteptăm o tură și săptămâna trecută, după ce împreună cu domnul viceprimar Papp Zsolt, am fost 3 -4 nopți la rând și am pus într-o anumită regulă programul de salubrizare pe care l-am dat celor de la Adi Deșeuri și ne-am milogit la ei, respectiv la Drusal să funcționeze mai eficient, lucrurile au funcționat. Dar, după două, trei zile s-au săturat și au zis: gata. Nu mai avem unde să punem gunoiul, pentru că cei de la Consiliu Județean nu ne-au pus la dispoziție un alt loc în care să depozităm.
Dimineața ne-am întâlnit cu reprezentanții societății Drusal, am înțeles că nu vor să acționeze, chiar dacă președintele Consiliul Județean încerca să gestioneze această problemă și să rezolve un loc provizoriu de depozitare la Oradea, Cluj ,Târgu Mureș sau în altă parte poate, bineînțeles în ultima zi. Eu nu îl învinuiesc pe președintele Consiliului Județean pentru că e nou în funcție și o să se obișnuiască să nu mai fie atât de credul și să se lase prostit de către cei din subordinea sa.
Chestiunea acesta cu depozitarea nu este de astăzi, este de când a preluat mandatul și este cea mai importantă problemă pe care trebuie s-o gestioneze. Pentru că cei de la Drusal nu au vrut să ridice gunoiul, la sfârșitul săptămânii trecute, în ședință , împreună cu toți factorii de decizie din municipiu, am stabilit programul de colectare având 80 de oameni la dispoziție, față de 15 cât are Drusalul pe un schimb, utilaje, containere, respectiv autocamioane cu care să transportăm. Și locul de depozitare care, bineînțeles, ar fi fost unul cu un caracter nelegal, respectiv la rampa Săsar. Bineînțeles că toată această acțiune, dacă ar fi fost pornită și eram pregătiți din perspectiva logistică să o facem, era profund nelegală. Dar ăsta a fost și scopul! Pentru că au generat această problemă strict pentru Municipiul Baia Mare, analizând profilul psihologic și crezând: lasă că acuma îl facem pe Cherecheș să muște momeala asta. Era dosarul penal pregătit frumos, doar să-l semneze procurorul.
După ce am terminat ședința, m-am dus în birou și am stat, în timp ce colegii și cei de la Drusal întrebau dacă nu facem treabă. Am stat așa până seara la șapte când, în final, au văzut că nu sunt chiar fraierul de serviciu și că ar fi trebuit să se uite la filmele americane „Greu de ucis”. Brusc, in acea seară, a apărut hârtia de la Primăria Oradea prin care erau de acord să primească deșeurile.
Este extrem de simplu să strigăm: Cherecheș e de vină! Asta se dorește, însă vă cer să înțelegeți că pentru interese politice și materiale ale unora care vizează să dispar din funcția de primar, nu contează nici viața și nici sănătatea omului, că oamenii ăștia trec peste orice și peste oricine doar pentru că ei cred că au venit pe lumea asta ca să facă bani și să aibă putere, așa cum și o definesc ei”, a conchis primarul Cătălin Cherecheș.
La ședința Consiliului Local de la finalul lunii august, primarul Cherecheș va propune aleșilor ieșirea Municipiului Baia Mare din contractul județean de gestionare a deșeurilor. Baia Mare are toate resursele se ocupe de această problemă. Rămâne de văzut dacă va reuși Cherecheș să facă acest pas care ar reprezenta o lovitură dură pentru Consiliul Județean Maramureș.
ActualMM
[…] Continuarea aici: DEZVĂLUIRI | Adevărul despre criza deșeurilor din Baia Mare: Cine e vinovat? Care sunt interesele… […]
[…] Continuarea aici: DEZVĂLUIRI | Adevărul despre criza deșeurilor din Baia Mare: Cine e vinovat? Care sunt interesele… […]
De ce nu se poate face o groapă de gunoi unde a fost pirita? Se poate face o groapă de gunoi și la iazul de steril de la Bozânta! Deoarece acolo solul nu este stabil pentru amplasarea unor blocuri de locuințe!