Vă relatăm în rândurile de mai jos despre o activitate care a avut loc recent în municipiul Baia Mare. Mai exact, miercuri, 10 mai, la Bastionul Măcelarilor. Aici a avut loc o „Pledoarie pentru învăţarea istoriei locale în şcoală”, coordonată de prof. Natalia Dancu, de la Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga din Baia Mare (director, prof. Mihai Boloş, director adjunct, prof. Edith Lapsanszki).
Activitatea a avut ca și scop promovarea necesității predării istoriei locale în școli, facilitând elevilor posibilitatea de a se familiariza cu identitatea urbei, cu personalitățile care și-au pus amprenta pe parcursul vremii pe istoria locului.
„Necesitatea implementării unui astfel de proiect este determinată de lipsa unui cadru în care elevii să se familiarizeze cu istoria oraşului în care ei trăiesc, cu tradiţiile şi personalităţile afirmate, de-a lungul timpului, din rândul băimărenilor.În această eră a globalizării, învăţarea istoriei locale devine cu atât mai mult o modalitate de afirmare a propriei identităţi şi personalităţi. Comunitatea are de câştigat pe termen lung de pe urma unor cetăţeni activi şi implicaţi, dar şi pe termen scurt, activităţile elevilor participanti putându-se materializa în pliante de promovare a oraşului, expoziţii, crearea de afişe, postere, cu prilejul unor evenimente sau, aşa cum deja am demonstrat, elevii pot realiza (fiind vorbitori de limbi de circulaţie internaţională) activităţi de ghidaj pentru grupuri de vizitatori”, susține prof. Natalia Dancu.
Invitatul organizatorilor a fost Felix Mezei, un pasionat de istorie şi realizator de machete lego. Elevii au fost entuziasmaţi la vederea Turnului Ştefan, realizat din piese de acest tip, interesul lor manifestându-se prin numeroase întrebări adresate invitatului.
Din ce în ce mai mulți profesori ies din formalismul impus de programa școlară, programă pe care o respectă, dar pe care o “îmbunătățesc” prin activități atractive, educative și interesante pentru elevi. Este îmbucurător că în Baia Mare au loc astfel de evenimente, mai ales că interesul pentru istoria locală este în creștere în rândul copiilor și tinerilor, iar asta este posibil numai datorită dascălilor dedicați, care adesea își sacrifică din timpul liber pentru a contribui și a facilita asimilarea de noi și noi informații de interes pentru elevi.
ActualMM