Problemele de sănătate ale românilor sunt o consecinţă directă a ineficienţei şi a incompetenţei actualului ministru al Sănătăţii de a gestiona domeniul sanitar. Modul în care abordează problemele de sănătate publică este la nivel de tabloid, superficial, fără să ofere soluţii, iar rezultatul este un adevărat circ mediatic. Sănătatea publică a românilor a ajuns subiect al ştirilor de la ora 5.00 unde se contabilizează numărul în creştere al deceselor.
Declararea epidemiei de gripă a indus panică în rândul românilor. În loc să activeze un sistem funcţional şi bine pregătit care să ajute populaţia să ajungă la un tratament adecvat cât mai urgent, ministrul Sănătăţii dă sfaturi neavizate, închide şcoli, aruncă responsabilitatea pe medicii de familie, managerii de spital, farmacişti, a creat haos şi nelinişte în rândul oamenilor prin minciună.
Politicile sanitare pe care actualul ministru insistă că le-a respectat în ultimele 12 luni prevăd şi sume considerabile pentru prevenire, dar acestea nu se regăsesc în realitate.
Lipsa de viziune a dus la un blocaj pe piaţa de medicamente. Degeaba se încearcă suplinirea cu doze de vaccin gripal după ce a fost declarată epidemia. Imunizarea populaţiei, conform prevederilor OMS, trebuie să fie făcută în perioada preepidemică, respectiv în lunile octombrie – decembrie. Medicii de familie sunt familiarizaţi cu procedura de vaccinare, dar nu au primit decât în mică măsură numărul de doze de vaccin solicitat. Lipsa de pregătire la nivel de minister nu trebuie reproșată farmaciilor sau medicilor de familie, spunându-se că nu s-au aprovizionat cu suficiente doze de vaccin gripal şi antivirale.
Eşecul provocat de proasta gestionare a resurselor Ministerului Sănătăţii impune un audit intern pentru clarificarea situaţiei în care România a ajuns pe primul loc în Europa la răspândirea acestei boli. Gripa apare în fiecare an aproape în fiecare ţară, dar condiţiile oferite de sistemul sanitar şi preocuparea faţă de pacienţi asigură încrederea populaţiei la apariţia bolii.
Sănătatea românilor trebuie tratată cu seriozitate şi profesionalism nu cu minciună, declaraţii confuze, incoerente şi inconsecvente, conferinţe de presă din oră în oră ca circul mediatic să fie complet.
“Recomandările” ministrului care-şi acoperă neprofesionalismul cu halatul alb sunt contrare indicaţiilor medicilor. În niciun sistem de sănătate bine dezvoltat din Europa nu există recomandarea să închizi şcoli şi să trimiţi copiii la bunicii care fac parte din grupul persoanelor cu risc.
După câteva ore de la declararea epidemiei de gripă o nouă afirmaţie, că apa din Capitală nu este potabilă, o altă panică dusă până la isterie de cea care asigură temporar administrarea sănătăţii naţionale. Politicile de sănătate ale ministrului Sănătăţii se rezumă la două cuvinte: “PRUDENŢĂ” şi “COMPLIANŢĂ” idei fixe repetate cu o preocupare chinuitoare pentru populaţie.
Anul trecut au murit 129 de persoane în România şi nu a fost declarată epidemie de gripă. O cifră ruşinoasă care dovedeşte că nu am reuşit să învăţăm nimic de un an. Dozele insuficiente de vaccin gripal, un grafic de vaccinare corect aplicat în şcoli şi la persoanele din grupul de risc ar fi evitat starea de panică şi degringolada din sistemul sanitar.
Dacă se contabilizau corect şi eficient resursele necesare, din luna septembrie, astăzi nu mai aveam epidemie de gripă, decese şi o stare de frică.
Oare trebuie până la sfârşitul lunii martie să activăm Mecanismul european de protecţie civilă pentru a pune românii în siguranţă?
Și anul viitor va fi gripă. Și anul viitor vom avea decese. Și anul viitor vom declara epidemie? Exista și varianta opusă. Să introducem programe de educaţie în şcoli şi informare corectă a populaţiei, la fel ca toate ţările europene care nu declară epidemie şi care în loc de scandal mediatic şi panică în rândul populaţiei îşi fac treaba la minister.
Dr. Viorica Cherecheş,
deputat liberal de Maramureş