În cursul anului 2013, PSD Maramureș a militat, prin vocea parlamentarilor și intervenții susținute la Guvernul României, pentru rezolvarea problemelor CNMPN REMIN SA și achitarea către bugetele locale a datoriilor pe care această companie le-a înregistrat de-a lungul timpului.
”În cadrul politicii electorale a PSD și a politicilor economice de reindustrializare a României, CNMPN REMIN SA reprezintă cheia de boltă a generării locurilor de muncă în județul Maramureș. De nenumarate ori, noi, PSD Maramures, am apreciat si salutat faptul ca administrarea judiciară și managementul în ultimii ani la CNMPN REMIN SA au dus la salvarea acestei companii de la un ireversibil faliment.
Cea mai importantă decizie luată până acum a fost faptul că Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fostă AVAS) a preluat creanțele pe care ANAF le avea asupra Remin Baia Mare, potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului României. Banii astfel obținuți s-ar putea folosi la redeschiderea Remin, la reorganizarea companiei. S-ar putea plăti salarii, dar cel mai important lucru din punctul de vedere al nostru, al celor de la PSD Maramureș, s-ar putea plătii datoriile către administrațiile publice locale din Maramureș, administrații ce au astăzi mare nevoie de acei bani.
Mai mult, prin declarațiile din ultima perioadă, este evident interesul primului ministru Victor Ponta vizavi de salvarea Remin Baia Mare, interes exprimat fără echivoc chiar în ședințele de Guvern. Considerăm că avem obligația politică de a ne respecta angajamentele asumate și de a ne implica în acest proces economic vital pentru Maramureș”, stipula comunicatul din luna septembrie 2013, semnat de președintelele PSD Maramureș, Gabriel Valer Zetea și parlamentarii PSD Maramureș, respectiv senatorii Liviu Marian Pop și Sorin Bota, precum și deputații Florin Cristian Tătaru, Călin Matei și Gheorghe Șimon.
Florin Tătaru, deputat PSD: ”Personal am o mare satisfacție că aceste debite ale Remin către autoritățile publice locale ajung să fie plătite. Acest lucru se datorează în primul rand celor care au făcut posibilă crearea de resurse financiare prin valorificarea transparentă și cu maximă eficiență, în interesul statului, a resurselor companiei, precum și celor care s-au luptat pentru restaurarea legalității în cazul REMIN.
Vă readuc aminte că am făcut două interpelări și nenumărate conferințe de presă vis a vis de legalitatea procedurilor de atribuire servicii de insolvenţă în calitate de administrator judiciar la CNMPN REMIN SA, de către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), condusă de liberalul Adrian Volintiru. Toate demersurile acestui personaj care trebuia să apere interesele statului și ale creditorilor societății au fost în dauna și prejudiciul acestora, companiei fiindu-i refuzată șansa de reorganizare, iar primăriilor fiindu-le blocate plata creanțelor.
Până la urmă, instanța de judecată a restabilit ordinea de drept și legalitatea în cazul procedurii de insolvență a REMIN, iar aceste sume ajung să fie platite. Dacă factorii responsabili ar fi ascultat semnalele de alarmă trase în mod repetat, nu s-ar fi pierdut pentru companie și primării apoape un an de zile. Legea trebuie să fie lege pentru toți, și este fundamental ca legea să fie respectată.
Este fundamental ca politica reală să se facă lângă și in interesul propriei comunități, și doar respectând cu SFINȚENIE legile în toate momentele și sub toate aspectele ei, reprezentăm corect și cu demnitate cetățenii și comunitățile noastre. Un mare om ne-a lăsat, săne ghideze, următoarele: ‘O nedreptate făcută oriunde, cuiva, este o amenințare la dreptatea de peste tot, a oricui’ – Martin Luther King, Și asta nu trebuie să fie o retorică, ci o ghidare înspre omul politic real.”
Gabriel Zetea, președinte PSD Maramureș: 12 primării maramureșene au primit 50% din datoriile pe care Remin le-a înregistrat între 2009 – 2014
”Din cele 8,4 milioane de lei, datorii acumulate din impozite și taxe locale de către Compania Remin, între anii 2009 – 2014, jumătate din sumă a fost virată către bugetele locale a 12 primării maramureșene. Demersurile PSD Maramureș și ale parlamentarilor PSD făcute la Guvernul României și la Ministerul Economiei au dat roade, iar azi, datoriile Remin către administrațiile publice locale s-au înjumătățit.
Primăriile care au beneficiat de fonduri din recuperarea creanțelor de la Remin SA sunt Baia Mare, Tăuții Măgherăuș, Baia Sprie, Cicârlău, Șișești, Borșa, Băiuț, Budești, Recea, Desești și Târgu Lăpuș. Eforturile susținute ale PSD Maramureș au avut rezultatul scontat. Am militat ca, din multitudinea de datorii, Remin să achite prioritar impozitele și taxele locale datorate primăriilor din Maramureș, fapt ce s-a realizat, iar administrațiile vor putea investi banii în proiecte de dezvoltare loacală. Ca și continuator al USL, PSD Maramureș dovedește că se ține de cuvânt!”