Deputatul USR de Maramureș, Brian Cristian, trage un semnal de alarmă cu ocazia Zilei Mondiale a Albinelor, în contextul în care România folosește în continuare pesticide interzise la nivel european. Acestea afectează grav sănătatea publică, biodiversitatea și, în mod direct, apicultura. Alte state europene au luat măsuri ferme și au interzis substanțele toxice. În România, Ministerul Agriculturii practică, însă, derogări care pun în pericol albinele și sănătatea publică.
„Dacă dispar albinele, dispare viața așa cum o știm! România continuă să joace periculos, în timp ce alte țări au înțeles pericolul și respectă legea. Slovenia a interzis neonicotinoidele încă din 2011. Franța a făcut același pas în 2018 și a devenit prima țară din UE care a interzis inclusiv exportul de pesticide interzise. Germania a sprijinit interdicția europeană și a limitat drastic utilizarea lor. Marea Britanie a refuzat în 2025 prelungirea derogării pentru Cruiser SB, în ciuda precedentelor.”, spune deputatul.
Brian Cristian subliniază că România nu doar că ignoră bunele practici europene, dar încalcă și decizii ale Curții Europene de Justiție. La începutul anului, Brian Cristian a transmis interpelări oficiale către Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării și către Prim-ministrul României:
„Am cerut explicații despre utilizarea pesticidelor interzise, cum e Cruiser 350 FS, care pun în pericol albinele, biodiversitatea, sănătatea publică și credibilitatea României în UE. Ca deputat de Maramureș, unde apicultura și agricultura fac parte din identitatea noastră, nu pot accepta compromisuri care distrug natura și viața oamenilor.”
Răspunsurile oficiale primite indică o ruptură gravă între instituții.
„Răspunsul Ministerului Agriculturii a fost o confirmare că se merge mai departe pe logica excepției. Doar 120 de zile, doar în zonele afectate, ni se spune. Dar aceste derogări temporare au devenit o rutină periculoasă! Cât timp vom mai pune în balanță interesul public cu sănătatea publică? Ministerul Sănătății mi-a confirmat că a votat împotriva acestor derogări, că nu a fost informat despre ele și că nu colaborează cu MADR pentru a găsi alternative. Practic, avem un blocaj instituțional și o ruptură între sănătatea publică și politicile agricole”, atrage atenția deputatul.
Acesta a subliniat și lipsa de interes asupra acestui subiect din partea Guvernului, după ce primul ministru Marcel Ciolacu a răspuns interpelării cu răspunsurile de la ministere. În opinia lui Brian Cristian, situația actuală nu mai poate fi tolerată:
„România autorizează în continuare pesticide interzise în Uniunea Europeană, în ciuda deciziilor Curții Europene de Justiție și fără consultări reale cu experții! Este grav și inacceptabil. Avem nevoie de transparență, asumare și un plan real de tranziție spre o agricultură sustenabilă. Eu nu pot și nu vreau să stau deoparte. Voi continua aceste demersuri până când România va înceta să mai fie țara derogărilor toxice!”.
Persoanele care vor să consulte în detaliu interpelările transmise și răspunsurile oficiale, le pot vizualiza prin intermediul link-urilor de mai jos:
Interpelare și răspuns de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale:
https://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=77492&idl=1
Întrebare și răspuns de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor:
https://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=77493&idl=1
Interpelare și răspuns de la Ministerul Sănătății:
https://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=77512&idl=1
Interpelare și răspuns de la Guvernul României:
https://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=77513&idl=1
Cabinetul parlamentar al deputatului Brian Cristian