DEMERSURI În perioada 25-30 martie, în Cracovia – Polonia se desfășoară cea de-a III-a ediție a Congresului European al Autorităților Locale, unde participă reprezentanții raioanelor din Euroregiunea Siret – Prut – Nistru.
DEMERSURI În cursul zilei de duminică, delegația oficială din Republica Moldova a făcut o vizită și la Consiliul Județean Maramureș, unde a fost primită de președintele CJ Maramureș, Gabriel Valer Zetea, și vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș.
La discuții a participat și Octavian Pavel, primarul comunei Recea, care a arătat că, la nivelul comunelor din Maramureș, s-au realizat acorduri de cooperare și înfrățire cu raioane din Republica Moldova.
Vizita vine în contextul aniversării, la data de 27 martie, a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare.
Reprezentanții Republicii Moldova au adresat invitația județului Maramureș de a se alătura Euroregiunii Siret-Prut Nistru. Relaționarea externă în interiorul Euroregiunii aduce o șansă mai mare de a accesa bani europeni, iar delegația din Moldova a reiterat ideea unei colaborări cât mai strânse cu România.
În 2018, în Republica Moldova vor avea loc noi alegeri parlamentare, iar președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, arătat că își dorește ca partidele proeuropene să explice cât mai bine avantajele aderării la Uniunea Europeană.
Acest fapt care poate fi realizat doar prin conștientizarea populației că viitorul poate fi mai bun, iar moldovenii să vadă deschidere din partea României și a Europei.
Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru reunește 28 de raioane din cele 32 ale Republicii Moldova, Municipiul Bălți, Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia și două județe din România (Iași și Prahova).
Pe baza bunelor relații stabilite în Ucraina, în noiembrie 2012, Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a semnat un acord de cooperare cu Euroregiunea Nistru, care include in lista membrilor regiunea Vinnița (Ucraina) și 7 raioane de pe frontiera de nord și nord-est a Republicii Moldova. Misiunea Asociației ESPN se înscrie în Obiectivul de Convergență al Uniunii Europene, cu precizarea că acesta vizează, în contextul de față, un nivel transfrontalier (cu două administrații locale din Uniunea Europeană și 27 administrații locale din afara Uniunii Europene).
Din delegație au făcut parte Anatolie Caduc, vicepreședinte al Raionului Briceni, Iurie Răileanu – președintele Raionului Cimișlia, Vitalie Josanu – vicepreședinte al Raionului Drochia, Iurii Garas – președintele Raionului Edinet, alături de primarul din Bleșteni, Liviu Beltel, Ion Leucă – președinte al Raionului Glodeni, vicepreședinții Raionului Hîncești, Constantin Vlas și Vera Pătrascu, președintele Raionului Sîngerei – Vasile Marandiuc, președintele Raionului Strășeni – Mihail Popa și vicepreședintele Raionului Ungheni, Serghei Lăcustă.
Din partea AESPN au fost prezenți directorul executive Dumitru-Tudor Jijie, consilierii pentru Afaceri Europene, Maria-Simona Cuciureanu și Adrian Adăscăliței, Gheorghe Frunză, responsabil logistică și interpretul EN-RU, Alina Jijie.
Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș