DELICIOȘI! Se apropie cu pași repezi toamna, iar gospodinele deja din timpul verii au pus una – alta pentru la iarnă. În această perioadă au apărut deja în piețe și supermarketuri gogoșarii, iar rețetele pentru conservarea lor nu lipsesc, fiind cu zecile pe internet. Chiar și așa, multe gospodine preferă să pună murături după rețetele moștenite din generație în generație. Vă prezentăm trei rețete tocmai bune pentru a pune la păstrare pentru iarnă gogoșari în oțet, delicioși.
Gogoșarii în oțet se servesc la fripturi sau orice fel principal cu carne şi reprezintă o sursă naturală de vitamine.
Reţeta 1 (sursă AICI).
Ingrediente: 5 kilograme de gogoşari, 5 litri de apă, 1 litru de oţet, 2 linguri de ulei (opţional), sare după gust, zahăr după gust, boabe de piper, boabe de muştar, foi de dafin, hrean.
Mod de preparare: Gogoşarii se spală şi se taie în bucăţi potrivite. Apoi, se pregăteşte un fel de saramură din apă, oţet, ulei, sare, zahăr, piper, boabe de muştar şi foi de dafin, după care se pune compoziţia la fier, la foc potrivit. Se potriveşte totul după gust. Perosanele care preferă gogoşarii să fie mai acrii trebuie să adauge mai mult oţet în compoziţie, în timp ce persoanele îi preferă mai dulci pot adăuga zahăr.
Când saramura a început să dea în clocot, se adaugă gogoşarii, însă nu toţi deodată. Se învârt continuu cu paleta cu găuri până îşi schimbă culoarea. Atenţie: gogoşarii nu trebuie lăsaţi prea mult pe foc, deoarece se înmoaie. Se scot apoi din saramură şi se aşează în borcane. Nu se presează. Când toţi gogoşarii sunt aşezaţi în borcane, se adaugă hreanul, care a fost tăiat în prealabil. La un borcan de aproximativ 800 de grame sunt suficiente trei fâşii de hrean. După aceea, se adaugă saramura caldă. Mirodeniile care au rămas pe fundul oalei se repartizează cu o lingură, uniform, în fiecare borcan. Câte o frunză de dafin este de ajuns la un borcan. Se leagă borcanele cu celofan sau se capsează şi se depozitează în cămară, înveliţi în pături, până a doua zi. Ca să nu rămână bule de aer în borcan, se apasă gogoşarii, uşor, cu o lingură de lemn sau se scutură uşor borcanul cu gogoşari în oţet.
Rețeta 2 (sursa AICI)
Ingrediente: 5 kilograme de gogoşari, 500 de grame de zahăr, 250 de grame de sare, 500 mililitri de oţet, boabe de muştar, boabe de piper.
Mod de preparare: Se spală gogoşarii, se taie în sferturi şi se pun într-o oală de 10 litri. Apoi, într-un recipient separat, se amestecă sarea cu zahărul, iar compoziţia obţinută se presară peste gogoşarii tăiaţi. Se amestecă bine cu mâna şi se acoperă cu un capac. Întreaga compoziţie se lasă timp de 24 de ore, pentru ca gogoşarii să lase suc. A doua zi, se scot gogoşarii şi se pun în borcane de mărimi diferite. Peste ei se pun boabele de muştar şi de piper, după care se toarnă zeama lăsată de gogoşari peste noapte amestecată cu oţet. Se capsează borcanele cu gogoşari în oţet şi se pun în cămară.
Ingrediente: 8 kilograme de gogoşari, 8 litri de apă, 8 linguri de zahăr, 8 linguri de sare, un litru de oţet, 3-4 foi de dafin, 50 de grame de piper boabe, o jumătate de kilogram de hrean, o conopidă, o ţelină, o rămurică plus câteva frunze de vişin.
Mod de preparare: Gogoşarii se curăţă şi se taie în patru. Ţelina se curăţă, se spală şi se taie rondele. Conopida se desface în bucăţi şi se spală bine. Hreanul se curăţă şi se taie în felii de mărimea unui deget. Se aşează în borcane toate ingredientele menţionate mai sus, indiferent în ce ordine. O variantă ar fi ca mai întâi să se pună frunzele de vişin şi de ţelină, apoi conopida, ţelina feliată, gogoşarii, iar la final hreanul. Apoi, se prepară o saramură din oţet, apă, zahăr, sare, piper, foi de dafin. Compoziţia se pune la fiert, iar când este aproape de punctul de a clocoti se ia de pe foc. Se toarnă saramura fierbinte în borcane, apoi se lasă până se răceşte saramura. După care, se închid bine borcanele, sau se acoperă cu celofan. Gogoşarii în oţet se depozitează în cămară, sau în dulapuri ferite de lumină şi de căldură.
Sursă info.
Sursă foto.