Prefectul judeţului Maramureş, ing. Anton Rohian, alături de o impresionantă delegaţie de maramureşeni (primari, oameni de cultură, producători tradiţionali, oieri) au participat in perioada 25 – 26 aprilie 2015 la prima ediţie a Congresului Carpaţilor, organizată sâmbătă şi duminică în localitatea poloneză Ludzmierz.
Alături de 80 de organizaţii şi grupuri ale oamenilor din Munţii Carpaţi din întreaga Europa, au participat sute de oieri din Polonia, Cehia şi Slovacia şi, cu statut de invitat special, delegaţia de peste 50 de persoane din România, in principal din regiunile Transilvania şi Bucovina, respectiv din judeţele Sălaj (delegaţie condusă de prof. Avram Fiţiu), din Cluj, Suceava şi Maramureş.
Delegaţia Maramureşului a fost întâmpinată in localitatea poloneză Zakopane de către Maria şi Piotr Kohut – organizatorii evenimentului, consulul onorific al României in Polonia, doamna Iuliana Grażyńska şi Andrzej Gąsienica Makowski, preşedintele Asociaţiei Muntenilor din Polonia – organizaţie care are peste 8.000 de membri.
„Acum 80 de ani, in 1935 avea loc o primă astfel de reuniune, o sărbătoare a munţilor şi a muntenilor. Muntenii de aici, din Polonia, numiţi gorali, reprezintă 2% din populaţia ţării, dar suntem foarte activi, cu un foarte bun marketing, cu extraordinare costume populare, muzică tradiţională, dansuri specifice şi produse din brânză recunoscute în întreaga regiune. Cuvântul nostru are aici, in regiune, are o mare greutate. Acestui fapt se datorează şi faptul că preşedintele Poloniei ne onorează cu prezenţa la manifestare” a punctat Maria Kohut.
În cadrul manifestărilor, prefectul Anton Rohian a avut şi o scurtă întrevedere cu preşedintele Poloniei, domnul Bronislaw Komorowski. Acesta din urmă a subliniat importanţa participării delegaţiei din România la evenimentul de la finalul săptămânii trecute, din localitatea Ludzmierz. La finalul discuţiilor, prefectul Anton Rohian i-a oferit preşedintelui Poloniei, albume de fotografii, reprezentative pentru zona noastră: „Bisericile de lemn din Maramureş”, albumul „Săpânţa” – in limba poloneză şi volumul bilingv “Maramureşul meu – My Maramureş” al fotografului japonez Miya Kosei. Preşedintele Komorowski a fost impresionat de frumuseţea Cimitirului Vesel dela Săpânţa, pe care l-a recunoscut imediat ce a răsfoit albumul primit de la prefectul Anton Rohian.
„Am văzut in Polonia, la cel mai important eveniment din întregul an din zona de sud a tarii, întâlnirea bacilor dela Ludzmierz, o comunitate unită, care se identifică şi care iubeşte acest mod de viată. Apoi, am văzut respectul pentru identitate şi pentru tradiţie. Am vizitat localitatea Chochołów, din sudul Poloniei, un sat-muzeu viu, cu sute de case de lemn tradiţionale. Aici, casele au fost restaurate de statul polonez, păstrând arhitectura caselor, porţile de lemn de sură, obiectele casnice, costumele tradiţionale de sute de ani şi in care vlahii din Chochołów locuiesc cu mândrie. Sper că domnii primari din Maramureş au învăţat ceva din această experienţa şi că lecţia polonezilor despre cum să ne salvăm satele va fi una pe care toţi am învăţat-o aici, în aceste zile” a declarat prefectul judeţului Maramureş, ing. Anton Rohian.
Sâmbătă, 25 aprilie, prefectul Anton Rohian, a avut o întâlnire de lucru cu Krysztof Faber, prefectul regiunii Novy Targ, situat în inima Poloniei Montane, la o altitudine de 585-680. După o scurtă prezentare a regiunii, s-a discutat despre tradiţia lemnului si demersurile de salvare a satelor tradiţionale din cele două regiuni, Nowy Targ si Maramureş.
Din delegaţia Maramureşului, care a luat parte la festivalul din Polonia au făcut parte: Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş, România; Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene; arh. Ştefan Păscucz, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Maramureş; Laura Ghinea, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Baia Mare;Alec Portase, redactor sef „Graiul Maramureşului”; Codreanu Ciprian, consilier in Cancelaria Prefectului; Boitor Vasile, primarul comunei Asuaju de Sus; Tămaş Vasile Liviu, primarul comunei Budeşti; Dologa Gavrilă, primar comuna Săcel; David Nicolae Traian, primarul comunei Ieud; Şteţcu Toader, primarul comunei Moisei;– Mihalca Ştefan, primarul comunei Copalnic Mănăştur; Călăuz Ioan, primarul comunei Băseşti; Ficzay Maria, vice-primarul comunei Ocna Şugatag; Teodor Bârsan, sculptor in lemn din Maramureş; Bot Vlad, oier din Şomcuta Mare, Maramureş şi Teofil Trănişan, producător tradiţional.
La această primei ediţii a Congresului Carpaţilor dela Ludzmierza fost demarată o strânsă şi mult mai activă colaborare între păstorii din Carpaţi, prin acţiuni concrete, pe mai multe niveluri, contându-se în aceste demersuri şi pe sprijinul României.
Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş