Procurorii DNA efectuează joi percheziții la Direcția Silvică Bistrița-Năsăud. Potrivit unor surse judiciare, sunt vizate contracte care au avut ca finalitate defrișări masive și ilegale de păduri.
Potrivit DNA, procurorii efectuează joi percheziții în 13 locații din județul Bistrița-Năsăud, una fiind sediul unei instituții publice, într-un dosar privind fapte de corupție comise în perioada 2009-2014.
”Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2009-2014. În cursul zilei de 14 mai, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 13 locații situate în județul Bistrița-Năsăud, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, arată DNA.
Directorul general al Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, Gheorghe Ivan, vizat de percheziţiile efectuate joi de procurorii DNA, este suspectat că a primit foloase necuvenite în schimbul susţinerii intereselor unor firme din domeniul exploatărilor forestiere, au declarat surse judiciare.
Gheorghe Ivan ar fi susţinut interesele unor societăţi comerciale controlate de omul de afaceri Traian Larionesi, iar foloasele necuvenite le-ar fi primit prin intermediul unei firme administrate de fiul său, conform aceloraşi surse citate de Agerpres. Şeful Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud ar fi fost răsplătit şi prin participarea la partide de vânătoare organizate de Traian Larionesi pe fondurile cinegetice aflate în administrarea sa.
Faptele de care este suspectat Gheorghe Ivan au fost comise în perioada 2009 – 2014, când Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud a fost singura care a beneficiat de suplimentarea cotei de tăiere a masei lemnoase, prin realocări de cote de la alte direcţii silvice din ţară. Suplimentările de cote au fost aprobate de Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.
Potrivit surselor judiciare, cea mai mare parte a masei lemnoase a fost exploatată prin intermediul agenţilor economici cu care Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud avea contracte de exploatare forestieră. Gheorghe Ivan ar fi acordat sprijin firmelor respective, inclusiv prin intervenţii la nivelul factorilor de decizie din cadrul Romsilva şi al direcţiilor silvice, pentru a beneficia de condiţii preferenţiale de exploatare a materialului lemnos.
Materialul lemnos exploatat în numele Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud era ulterior vândut sub preţul pieţei către două firme deţinute de Traian Larionesi, Frasinul SRL şi Austroforest International SRL, ceea ce a produs pierderi pentru Romsilva. Astfel, doar la nivelul anului 2013, profitul nerealizat ca urmare a înţelegerilor dintre Ivan şi omul de afaceri se ridică la peste 3 milioane de lei.
Conform aceloraşi surse, există date din care rezultă că de la Frasinul SRL era achiziţionat material lemnos şi de către SC Holzindustrie Schweighofer SRL, în baza unor înţelegeri dintre Traian Larionesi şi un director din cadrul firmei cu capital austriac.