AcasăEvenimentDEFINITIVAT 2016 - Profesorii din nou în febra testărilor

DEFINITIVAT 2016 – Profesorii din nou în febra testărilor

spot_img

DISTRIBUIȚI

DEFINITIVAT 2016. Profesorii dau din nou examene. De aceasta dată este vorba despre examenului de definitivare în învățământ. În Maramureș s-au înscris pentru definitivat 229 de cadre didactice, probă care se desfășoară la Colegiul Tehnic „George Bariţiu” din municipiul Baia Mare.

La examen au fost admisi candidatii care au indeplinit cumulativ cele trei conditii prevazute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare in specialitate de cel putin un an, calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul scolar in curs si minimum media 8 la inspectiile speciale la clasa desfasurate pe perioada anului scolar.

DEFINITIVAT 2016. În 11 august vor fi afișate primele rezultate, în 11 și în 12 august se vor înregistra contestațiile și vor fi transmise la centrele de evaluare iar în 18 august vor fi afișate rezultatele finale.

În perioada 19-30 august se vor transmite Ministerului Educației și Cercetării Științifice tabelele nominale cu candidaţii admişi și validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației și cercetării științifice.

Lucrările vor fi evaluate în alte centre din țară, iar nota minima de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promoveaza examenul dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar.

Examenul de definitivat constă în susţinerea a cel puţin două inspecţii speciale la clasă şi o probă scrisă şi se susţine în limba română. Cadrele didactice care predau la clase cu predare integrală în limbile minorităţilor naţionale pot susţine probele examenului în limba de predare a disciplinei.

Proba scrisă se susţine în centrele de examen care se stabilesc de către consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar în unităţi de învăţământ care permit organizarea, în aceeaşi clădire, a sălilor de examen şi a sălilor în care îşi desfăşoară activitatea comisia de examen. Pentru evaluarea lucrărilor şi soluţionarea contestaţiilor se constituie, la nivel naţional, centre de evaluare a lucrărilor scrise, respectiv de soluţionare a contestaţiilor.

Definitivarea în învăţământ poate fi obţinută la una dintre specialităţile înscrise pe diploma/diplomele pe care candidatul o/le deţine sau la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda.

Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

Pentru a se putea prezenta la proba scrisă din cadrul examenului, candidaţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

să aibă calificativul parţial pentru anul şcolar în curs: „Bine” sau „Foarte bine”;
să aibă media notelor finale la inspecţiile speciale: cel puţin 8;
să aibă stagiu efectiv de predare la catedră, în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, de cel puţin un an (sau ore de predare echivalente normei de un an) ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite.
Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

 

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA