Episcopii care se vor dovedi vinovaţi de pedofilie sau abuzuri sexuale asupra minorilor, infracţiuni încadrate în dreptul canonic la categoria „neglijenţă în exercitarea funcţiei”, vor putea fi revocaţi, arată un nou decret emis de Papa Francisc. Legislaţia prevedea deja posibilitatea ca prelaţilor să le fie retrasă funcţia din „cauze grave”, a precizat Papa, arătând că şi-a dorit ca prin aceste modificări să fie incluse explicit şi infracţiunile de molestare sexuală pentru care Biserica Catolică este atât de blamată.
„Cu aceasta, înţeleg să precizez că printre aceste aşa-numite ‘cauze grave’, este, de acum, inclusă neglijenţa episcopilor în exercitarea funcţiei lor, în special în cazurile de abuzuri sexuale comise asupra minorilor şi adulţilor vulnerabili”, a scris Papa Francis, citat de AFP.
Acesta a anunţat şi că urmează să se constituie un colegiu de experţi în drept care va avea sarcina să-l consilieze şi să-l asiste înainte de a decide ca un episcop să fie demis, se arată într-un comunicat dat publicităţii de purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi.
În scrisoarea apostolică făcută publică, numită „Ca o mamă iubitoare”, Papa Francisc aduce aminte că Biserica „îi iubeşte pe toţi fiii săi, dar tratează şi protejează cu o afecţiune cu totul deosebită pe cei care sunt mai slabi şi lipsiţi de apărare”. Astfel, Papa Francisc a subliniat că episcopii trebuie să dovedească o „promtitudine aparte atunci când trebuie să-i protejeze pe cei mai slabi dintre oamenii pe care îi păstoresc”.
De la ajungerea sa în fruntea Bisericii Catolice, Papa Francisc a cerut în repetate rânduri ca cei care se dovedesc vinovaţi de abuzuri sexuale asupra minorilor să fie aspru pedepsiţi, iar prelaţii să fie drastici în judecarea acestor acte nepotrivite. De mai multe ori, Papa a accentuat că cei care se consideră vizaţi, pe bună dreptate, de astfel de acuzaţii ar trebui să demisioneze şi a înfiinţat chiar şi un tribunal al Vaticanului unde aceştia ar trebui judecaţi.