AcasăslolvaciaDECIZIE - Jurnalul Annei Frank poate fi copiat în scopuri științifice, a...

DECIZIE – Jurnalul Annei Frank poate fi copiat în scopuri științifice, a hotărât o instanță olandeză

spot_img

DISTRIBUIȚI

Extrase din jurnalele Annei Frank pot fi copiate și utilizate în scopuri științifice, a decis marți un tribunal din Amsterdam, conform căruia libertatea științei a avut prioritate în fața drepturilor de copyright, informează agenția DPA.

Anne Frank, tânăra evreică ce a stat ascunsă de naziști într-o casă din Amsterdam în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, a devenit faimoasă pentru jurnalul pe care ea l-a ținut din timpul conflagrației.

Fundația ‘Anne Frank Fonds’ din Basel (Elveția), deține drepturile de autor asupra jurnalului, amintește DPA.

Cazul a fost adus în atenția publicului de ‘Anne Frank Fonds’ în luna martie anul acesta în dauna fundației ‘Anne Frank House’ și Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW), pentru a interzice copierea și publicarea jurnalului de către acestea.

Fundația din Basel a declarat că ‘Anne Frank House’ și KNAW au încălcat drepturile de autor prin cercetarea științifică și istorică asupra însemnărilor zilnice ale Annei Frank.

Dar ‘Anne Frank House’ și KNAW au declarat că cercetarea se încadrează în libertatea de exercitare științifică.

Jurnalele și alte scrieri, cum ar fi carnetul ei cu citate favorite și cartea sa de povestiri, sunt proprietatea statului olandez, care le-a dat fundației ‘Anne Frank House’ ca împrumutat permanent în anul 2009.

Această cercetare științifică a început în anul 2011 și se concentrează pe evoluția Annei Frank ca scriitoare, pe evenimentele pe care ea le descrie, precum și pe aspectele și fundalul istoric al textelor.

În principiu, dreptul de autor asupra jurnalului va expira la 1 ianuarie 2016, la 70 de ani după moartea Annei Frank în lagărul de concentrare de la Bergen Belsen.

Fundațiile olandeze au dorit să publice noi ediții ale jurnalului, dar acest plan a fost abandonat, deoarece părțile implicate nu sunt de acord cu privire la cât timp durează drepturile de autor.

O ediție a jurnalului din anul 1986 a cuprins materiale anterior nepublicate. Prin urmare, pentru aceasta ediție, drepturile de autor durează 50 de ani începând de la 1 ianuarie 1987, precizează agenția DPA.

Agerpres

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA