Liderii PNL au adoptat în cadrul ședinței Biroului Permanent Național o rezoluție care îi arde pe penalii din partid. Această rezoluție, care modifică Statutul, va fi adoptată la Consiliul Național a PNL, iar după aceea, primii lideri PNL cu probleme penale vor fi decapitați. În ședința BPN a PNL s-a decis ca sancțiunile prevăzute în rezoluție să se aplice retroactiv. Adică, cei care se află deja în diferite proceduri judiciare vor trebui să suporte consecințele noului Statut al PNL.
La o primă evaluare, liderii care ar putea zbura din partid sunt, printre alții: senatorul Corneliu Dobrițoiu, deputatul Marian Zlotea, deputatul Mircea Roșca, toți trei trimiși în judecată, dar și senatorii Gigi Chiru și Dian Popescu, alături de Florin Țurcanu, președintele Consiliului Județean Botoșani, care au fost deja condamnați de prima instanță. Conform rezoluției PNL, primii trei urmează să fie suspendați din partid, iar cei condamnați deja, excluși.
În aceeași situație ingrată se află și Ovidiu Gheorghe Nemeș, primarul penal al municipiului Sighetu Marmației, co-președinte al PNL Maramureș. El a fost trimis în judecată (deocamdată) în două dosare aflate pe rolul Tribunalului Maramureș. Este vorba de Dosarul Parcometrele și Dosarul Avocații, care au termene de judecată în această lună.
În rechizitoriul primului dosar, procurorii au reţinut că, în 18 noiembrie 2009, Nemeș, viceprimar la data comiterii infracțiunii, alături de alți doi inculpați, a încheiat, cu încălcarea atribuţiile stabilite prin fişa postului, dar şi cu nerespectarea dispoziţiile legale privind achiziţiile publice, un contract cu o societate comercială ce avea ca obiect închirierea de către Primăria municipiului Sighetu Marmaţiei a zece automate de vânzare a tichetelor de parcare (parcometre).
”Din conţinutul prevederilor legale de la momentul încheierii contractului de închiriere rezultă faptul că reprezentanţii primăriei au încheiat şi semnat acest contract de achiziţie publică în valoare de 24.000 euro fără TVA, prin atribuire directă, deşi dispoziţiile legale prevedeau că achiziţia directă se putea efectua dacă valoarea achiziţiei nu depăşea echivalentul în lei a 15.000 euro. De asemenea, contractul de închiriere conţinea o clauză conform căreia locatarul, respectiv primăria, va plăti o penalitate de 1%, pentru fiecare zi de întârziere la plata chiriei ori a oricăror obligaţii de plată ce-i revin”, susţin procurorii.
DNA precizează că, întrucât nu şi-a achitat obligaţiile contractuale, primăria a fost obligată să plătească acestei firme, de către Tribunal Maramureş, printr-o sentinţă civilă pronunţată la 11 februarie 2013, suma de peste 51.000 lei, reprezentând chiria restantă, penalităţi de întârziere calculate până la 29.11.2012, în cuantum de peste 423.000 lei, penalităţi de întârziere de 1% pe zi, calculate până la data plăţii efective şi cheltuieli de judecată în sumă de 772 lei.
În 10 martie 2014, printr-o hotărâre a Consiliului local, Primăria Sighetu Marmaţiei s-a constituit parte civilă cu suma de peste 703.000 lei, reprezentând sume datorate societăţii comerciale de la care fuseseră închiriate parcometrele.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile şi mobile ale celor trei inculpaţi, în vederea reparării pagubei produse municipiului Sighetu Marmaţiei, până la concurenţa sumei de peste 703.000 lei.
În al doilea dosar, acuzarea este abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Conform rechizitoriului, în 14 octombrie 2013, Ovidiu Nemes, în calitate de primar al Municipiului Sighetu Marmației, a încheiat, în mod nelegal, un contract de asistență juridică cu un avocat și a dispus în aceeași zi plata sumei de 20.000 lei fără TVA (24.800 lei cu TVA inclus) către avocatul respectiv, reprezentând plata unor servicii juridice acordate de către avocat în favoarea primăriei, respectiv redactarea unei plângeri penale împotriva unei societăți comerciale.
Dacă rezoluția BPN se respectă, Ovidiu Nemeș va fi suspendat din partid.
Grigore Ciascai