Uniunea Europeană este reprezentată de o sută treizeci de delegații în întreaga lume. Biroul Delegației Comisiei Europene în Statul Israel a fost deschis oficial ca o misiune diplomatică în 1981. Odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie 2009, Delegația a devenit Delegația Uniunii Europene pentru Statul Israel.
Delegația este responsabilă de gestionarea relațiilor oficiale între Israel și Uniunea Europeană. Șeful Delegației este acreditat ca reprezentant oficial al Uniunii Europene, care, în prezent, este Excelenţa Sa, Lars FAABORG – ANDERSEN.
Delegația se ocupă cu 5 domenii principale: politica, comerț, proiecte, de presă și de informare, și știință. De asemenea, coordonează probleme de mediu și gestionează proiecte de mediu .
La începutul lunii mai 2014, cu ocazia Zilei Europei, ne-a fost adresată întrebarea, „Ce ţi-ai dori să întrebi pe ambasadorului UE în Israel?” Astfel, a început un dialog de excepţie pe calea internetului, mai precis pe Facebook, în data de 1 mai 2014, în limba engleză, comunicându-ne că răspunsurile vor fi date în direct de către ambasadorul UE, Lars FAABORG – ANDERSEN, în ziua de 14 mai 2014, ora 15:00.
Ca parte a activităților de Ziua Europei a Delegației UE în Israel, Ambasadorul UE , Lars Faaborg – Andersen, a răspuns la întrebări într- un live chat care a avut loc pe pagina sa de Facebook exact în ziua şi la ora stabilită anterior.
Pentru cititorii interesaţi voi reda, în continuare, întrebarea mea şi răspunsul primit de la E.S. Ambasadorul UE, Lars FAABORG – ANDERSEN, tradus în limba română;
„Lucreţia Berzintu: Stimate domnule ambasador, Astăzi este o escaladare gravă la nivel mondial privind antievreismul, inclusiv în UE. Cum vedeţi viitorul în acest sens şi ce măsuri se pot lua de către factorii de decizie în Uniunea Europeană? Ce părere aveţi despre o educație a populației în acest sens?
Uniunea Europeană în Israel: Stimată Lucreţia, La sfârșitul anului 2013, Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale ( FRA ) a emis rezultatele la un sondaj realizat în rândul evreilor care trăiesc în opt state membre ale UE, în care aproximativ 90 % din populația evreiască trăieşte în Europa. Rezultatele au fost îngrijorătoare. De exemplu, 66 % din respondenți consideră că antisemitismul ar fi o problemă majoră în țările lor, în timp ce 76 % au declarat că situaţia a devenit mai acută în ultimii cinci ani. Așa cum am declarat la momentul respectiv, este extrem de îngrijorător faptul că atât de mulți evrei din Europa continuă să se confrunte cu antisemitismul în viața lor de zi cu zi. În același timp FRA, prin realizarea acestui studiu fără precedent, ne-a ajutat pentru a se intensifica eforturile continue de combatere a antisemitismului în Europa de astăzi. FRA a făcut trei propuneri – cheie : statele membre ale UE trebuie să înregistreze experiențele poporului evreu de încălcare a drepturilor fundamentale, în mod eficient și cuprinzător; personalități publice ar trebui să condamne public declarațiile antisemite; UE și statele sale membre trebuie să acționeze urgent pentru a găsi modalități eficiente de combatere a fenomenului de creștere a antisemitismului on-line, de exemplu, explorarea opțiunea de a stabili unitățile de poliție specializate, care poate monitoriza și investiga infracțiuni motivate de ură pe internet, precum și încurajarea de raportare a anti – conținut web semite la poliție.
Ar trebui să adaug că, în 2008, UE a adoptat o decizie – cadru privind combaterea rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal, dar legile naționale într-un număr de state membre rămân inadecvate în special atunci când este vorba de prevederi împotriva negării, apologia sau banalizarea extremă de crime împotriva umanității, inclusiv Shoah. Ca din luna decembrie a acestui an, Comisia Europeană va fi în măsură să adopte măsuri împotriva țărilor care încă nu au transpus complet această lege în legislația lor națională. Nu în ultimul rând, UE și Israel compara cele mai bune practici privind combaterea anti – semitismului la seminarii comune anuale.”
Uniunea Europeană şi Israelul au o lungă istorie comună, marcată de o creştere a cooperării în mai multe directii. Ambele împărtăşesc aceleaşi valori ale democraţiei, un respect pentru libertate, statul de drept, şi s-au angajat la un sistem economic internaţional deschis, bazat pe principiile pieţei.
Peste cinci decenii de schimburi culturale şi comerciale, cooperare politică şi un sistem dezvoltat de acorduri au dus la întărirea acestor relaţii. Cadrul legal pentru relaţiile UE – Israel este „Acordul de asociere” semnat la Bruxelles, la 20 noiembrie 1995 şi în urma ratificării de către cele 15 parlamente ale statelor membre, Parlamentul European şi Knesset-ul, a intrat în vigoare la 1 iunie 2000. Acesta înlocuieşte Acordul de cooperare din 1975. Anul acesta este a 25-a aniversare de alegeri directe pentru Parlamentul European.
La mulţi ani Europa! La mulţi ani Israel! La mulţi ani de colaborare UE – Israel!
Lucreţia Berzintu