Atunci când ești nostalgic după anii copilăriei sau pur și simplu vrei un paradis verde, viața la țară devine dintr-odată foarte tentantă. Este absolut normal ca în zilele călduroase de vară să vrei să stai departe de canicula unui oraș și de spațiul blocului. În contextul dat, satul devine destinația perfectă, mai ales dacă e unul de care te leagă amintiri, cum ar fi casa în care ai crescut ani de zile. Așadar, dacă ai în plan să îți petreci mai mult timp la sat, departe de tumultul orașului, e o decizie bună, mai ales în situația sanitară actuală, caracterizată prin instabilitate, în care harta destinațiilor „roșii” se schimbă de la o zi la alta.
La toate acestea se adaugă faptul că orașele, atât din țară, cât și din străinătate, fără a aminti de cele de la malul mării, unde nu se mai respectă nicio regulă de distanțare socială, au devenit extraordinar de aglomerate, astfel încât e imposibil să ieși undeva fără să fii observat ori să te întâlnești cu cineva cunoscut. De multe ori, mai ales atunci când ești în vacanță, este firesc să vrei să te deconectezi, să limitezi interacțiunile sociale și să te bucuri de simplitate, natură și liniște. Totodată, dacă ești părinte, copiii tăi vor sta departe de jocurile video și televizor, de dispozitivele digitale, în general, căci se pot juca în aer liber, pot să se împrietenească cu alți copii și cu animale.
La țară, vei experimenta exact opusul traiului de la oraș, iar premisele unui concediu reușit sunt garantate, mai ales dacă nu omiți detalii. Despre o potențială „to do list”, vom discuta în acest articol, cu mențiunea că ultimul cuvânt și deciziile îți aparțin în totalitate.
Festine culinare
Nu trebuie să te simți vinovat dacă în vacanță nu mai ții cont de nimic, de calorii, dietă și antrenamente. Până la urmă, ai nevoie să te simți răsfățat, iar acest lucru este imposibil atunci când din ecuație scoatem festinurile culinare. Ai posibilitatea de a mânca ceva tradițional, bio, de pe plan local, mai ales dacă ai rude în zonă și dacă îți rezervi un loc la o pensiune rustică, însă și tu ai posibilitatea de a prepara mâncare sănătoasă, mai ales dacă îți procuri fructe și legume direct de la sursă, ouă de la păsările crescute în curte, lapte de vacă abia muls, brânză, zacuscă și alte bunătăți.
Pentru a scăpa de grija apei calde, mai ales dacă locuința bunicilor nu dispune de o centrală termică, poți încerca o variantă al cărei succes este garantat: un boiler electric ușor de montat, care consumă relativ puțin și al cărui cost inițial se amortizează în timp.
Activități specifice locului
Procurarea ciupercilor și a fructelor de pădure, plimbările în aer liber, drumeții la stână și pe munte, acolo unde este cazul, strânsul fânului și alte activități cu specific agrar: toate acestea devin mai mult decât ispititoare pentru un orășean sau turist. Dacă acesta a și trăit odată în părțile locului, dorința este chiar mai mare de atât. Așadar, nu îți impune limite și bucură-te de zilele petrecute la țară, în funcție de ceea ce ție îți face plăcere. De exemplu, dacă vrei să interacționezi mai mult cu sătenii, o poți face, mai ales că oamenii sunt foarte deschiși și receptivi și dornici de a-și împărtăși cu ceilalți experiențele de zi cu zi, preocupările și nu numai.
Timpul pare că are mai multă răbdare la sat, ceea ce te va ajuta să te eliberezi de stres și să te deconectezi de ritmul grăbit al vieții de la oraș, încă un motiv în plus de a te refugia în tihnă la țară în timpul concediului rămas.
Sursă foto: unsplash.com